MEĐU IZMEĐU

ŠTA ŽDERE BLISKE ZVEZDE

238 pregleda

Prema najnovijoj analizi podataka satelita Gaja”, dogodilo se razdiranje grupe zvezda najbliže našem Sunčevom sistemu. Taj poremećaj nisu uzrokovali samo prirodni procesi nego i gravitacioni uticaj neke masivne formacije koju ne možemo videti ili registrovati.Astronomi smatraju da tu gravitacionu stihiju veroatno uzrokuje nevidljiva gomila tamne materije koja razara sve što joj dođe nadohvat.Zvezde se, inače, međusobno udaljavaju prirodnim procesom unutar same grupe i zbog gravitacije matične galaksije, pri čemu dolazi do stvaranja plimske struje (repa), odnosno reke zvezda.

Astronomi su 2019. pronašli dokaze o postojanju takvog repa u Hijadama, zvezdanoj grupi udaljenoj od Zemlje 153 svetlosne godine. Stoga su astronomkinja Tereza Jerabkova i kolege iz Evropske svemirske agencije (ESA) počeli da analiziraju novije podatke sa satelita da bi pronašli reke zvezda koje ranije nisu registrovali. Pronašli su stotine i stotine zvezda koje pripadaju plimskom repu Hijada. Centralni deo ima prečnik oko 60 svetlosnih godina, dok se repovi protežu na udaljenosti od nekoliko hiljada svetlosnih godina.

Naučnici su primetili nešto neuobičajeno. Uradili su simulaciju gravitacionih poremećaja Hijada i uočili da stvarna grupa ima manji broj zvezda, piše Science Alert.Ustanovili su da bi ovakav poremećaj, odnosno izbacivanje zvezda, mogao biti rezultat kolizije ili interakcije s nekim telom koje ima 10 miliona puta veću masu od našeg Sunca.Sigurno je došlo do bliskog susreta s nekom ogromnom masom, pri čemu je došlo do razdiranja Hijada”, kazala je Jerabkova.

Ali nigde u blizini se ne može opaziti neko telo ili formacija s toliko velikom masom. Jedno od objašnjenja je da je to tamna materija – misteriozna materija koju ne registruju nikakvi uređaji, iako se zna da postoji zbog njenog gravitacionog učinka.Analizirajući te gravitacioone sile, stručnjacisu izračunali da je otprilike 80 odsto materije u svemiru tamna materije. Gomile tamne materije se mogu naći u tamnom halou” oko galaksija. I naša galaksija, Mlečni put, ima jedan takav koji je dugačak oko 1,9 miliona svetlosnih godina. Astronomi smatraju da se unutar tih tamnih haloa” nalaze gušće nakupine tamne materije.Buduća istraživanja će možda otkriti neki drugi uzrok čudnog nestanka zvezda u repu Hijada. Istraživanje naslovljeno The 800 pc long tidal tails of the Hyades star clusterobjavljeno je u časopisu Astronomy & Astrophysics.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar