MEĐU IZMEĐU

ŠTAMPAČI MENJAJU SVET

180 pregleda

U Svetskom ekonomskom forumu (WEF) su izdvojili pet tehnologija kojima će se promeniti način svetske trgovine.Pre svega to su trodimenzionalni (3D) štampači koji su posebno bili korisni tokom pandemije koronavirusa kada je bio narušen globalni lanac opskrbe. Između ostaloga, koristili su se za proizvodnju zaštitne opreme i testova na virus.

Internet of things ili mreža brojnih različitih predmeta povezanih internetom, a koja se može koristiti u različite svrhe. Primera radi, kada je ugrožen transport može se iskoristiti za procenu koliko će pošiljka kasniti ili za upravljanje robom u skladištu.

Autonomni roboti će, verovatno, revolucionarno promeniti utovar i istovar na lukama. Trenutno je samo tri posto robnih terminala širom sveta automatizovano.

Promeni načina trgovine doprineće i 5G mreža koja će komunikaciju učiniti bržom i jednostavnijom. Omogućiće upravljanje procesima i izvršavanje različitih poslova, radnji, aktivnosti na distancu u realnom vremenu.

Blockchain-om će se modernizovati procesi na carini i proces sertifikacije. To će se odnositi i na pitanja osiguranja, intelektualnog vlasništva i mogućnosti praćenja toka isporuka roba i usluga.

Spomenute tehnologije su deo četvrte industrijske revolucije, ali koje će se morati primeniti vrlo pažljivo. To znači da će se postepeno uvoditi, a da pri tome budu upotrebljive za sve kompanije, ukazali su iz WEF-a.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar