MEĐU IZMEĐU

STANE ZEMLJA, STANE ŽIVOT

135 pregleda
Pixabay/GooKingSword

Šta bi se desilo kad bi naša planeta prestala da se okreće oko svoje ose?

Zemlja se neprestano okreće: zato se dan pretvara u noć, godišnja doba se smenjuju, a naše magnetno polje štiti nas od štetnog kosmičkog zračenja. Ovako stvari odvijaju četiri i po milijarde godina, ali šta ako bi se to promenilo?Naša planeta se stalno okreće jer u suštini ništa ne može da je zaustavi, pošto lebdi u svemiru, ne smetaju joj bilo kakva površinska ili vazdušna strujanja. Međutim, ako bi bilo šta promenilo i zaustavilo okretanje Zemlje, to bi dramatično promenilo našu matičnu planetu.

Astronom sa Univerziteta Kilu Ujedinjenom Kraljevstvu Džejko van Lun objasnio je šta bi to značilo. Na primer, ako bi Zemlja prestala da se okreće, ali nastavi da kruži oko Sunca, naš dan bi trajao pola godine – a isto tako i noć. Štaviše, dani bi mogli da budu mnogo topliji, dok bi noći mogle doneti mnogo hladnije vreme – nešto što bi ozbiljno uticalo na klimu planete.Takve temperaturne razlike bi, takođe, pokrenule jake vetrove koji bi pomerili vazduh ka hladnijoj strani Zemlje – noćnoj strani.Susreli bi se istočni i zapadni vetrovi, i vetrovi prema polovima. Možda bi mogli da stvore ogromne vrtloge vetra veličine kontinenata, napominje astronom.

Ovo ne bi bio poslednji naš problem. Ako bi Zemlja prestala da se okreće, naše magnetno polje bi u suštini prestalo da funkcioniše jer je okretanje planete ono što pokreće magnetizam u rastopljenom gvožđu sadržanom u Zemljinom jezgru, prenosi portal Space.Bez magnetnog polja, bili bismo izloženi opasnom zračenju iz svemira koje dolazi od sunčevih čestica i kosmičkih zraka. Ovo ne samo da bi štetilo ljudskom zdravlju, već bi životinjama i pticama oduzelo njihov prirodni sistem navigacije, jer koriste magnetno polje da bi pronašli svoj put.

Među manje uznemirujućim promenama s kojima bismo se suočili u slučaju da Zemlja prestane da se okreće jeste da bi noćno nebo uvek nudilo istu grupu sazvežđa umesto astronomske raznolikosti koju imamo zadovoljstvo da posmatramo dok naša planeta nastavlja da se okreće.„Ovo usporava okretanje Zemlje. To znači da se dan na Zemlji produžava za jednu sekundu svakih 50.000 godina, objašnjava Van Lun.Zemlja bi teoretski mogla da prestane da se okreće ako se druga planeta ili veliki kosmički objekat zaleti u nju. Ipak, primetio je astronom, čak i da se to dogodi, verovatno bi značajno promenilo način na koji se planeta okreće, ali ne bi se i potpuno zaustavila.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar