TREĆI SMER

STANFORD I PLAGIJATOR

1.006 pregleda
Stanford University

Čuveni američki univerzitet je i ove godine, treći put zaredom, sastavio listu više od 180.000 najuticajnijih naučnika u svetu. Kako mu se omaklo da uvrsti jednog od međunarodno prokazanih plagijatora iz naše zemlje?


Stanko Stojiljković

Kolika bi se prašina podigla da se to, recimo, omaklo Beogradu?

Na treću zaredom listu najuticajnijih naučnika sveta Stanford je uvrstio jednog od najvećih plagijatora. I to sa naših prostora. „Galaksija je svojevremeno, jedina u nas, objavila kojih se to trideset istraživača polakomilo da se okiti perjem tuđeg znanja (https://galaksijanova.rs/najveci-plagijatori/). Za jednoga, svakako, znam da su mu ukinuli sva akademska zvanja koja je imao i najurili ga s posla. U nas niko prstom nije makao, osim što su me nekolicina prijatelja samo za moje uši pohvalila. Za gledanje u oči nije se još ukazala prilika.

U zemlji u kojoj iz dana u dan saznajemo za krađe i prekrađe nečijih dostignuća, pa i za sudske sporove tim povodom, akademska zajednica mudrujući ćuti. Osluškuje, valjda, nebeske poruke na koju stranu da se opredeli. Za to vreme Srbija polako prerasta u „plagijatorski raj.

Od prvog dana drugi na spisku najcenjenijih univerziteta na Šangajskoj listi, odmah iza Harvarda, nedavno je nabrojao 68 ovdašnjih naučnika među više od 180.000 na planeti prema rezultatima od 1960. do 2000. godine. Izvanrednu vest iz svojevrsne „naučne lige šampiona svojim čitaocima (gledaocima, slušaocima) saopštilo je tek pokoje srpsko javno glasilo, ne potrudivši se da ih sve pobroji. Ostavili su meni da pešački prekopam pozamašan redosled i povadim sva imena i prezimena. A ja to velikodušno prepuštam čitaocima (https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/3).

Kako je Stanford mogao toliko da omaši? Pretpostavljam da je natenane pročešljana ogromna baza podataka živih (oko osam miliona) i upokojenih istraživača (i oni se pominju: lane akademik Miomir Vukobratović, ove godine univerzitetski profesor Ljubomir Ćirić). I da su kojim slučajem zavirili na blog Retraction Watch-a(retractiondatabase.org/retractionsearch.aspx?), koji diljem zemaljskog šara, poput Erkila Poaroa, proganja prepisivače i prisvajače svačijeg naučnog saznanja. Ali nisu.

Uostalom, javna glasila su mesecima i godinama oglašavala svakoga za koga bi se ustanovilo da je neakademski postupio. Zar nikome nije palo na pamet da veštačkoj inteligenciji zada i takav upit?

O autoru

administrator

Ostavite komentar