РЕВОЛУЦИЈА ЕВОЛУЦИЈЕ

СТАРОСТ ЋЕ СЕ ЛЕЧИТИ

Pixabay

Pixabay

Једна од мета научника који се баве старењем, између осталог, јесте ген Sirt6. Бројна истраживања већ су раније утврдила да су активности тог гена, који се може наћи код људи, али и код бројних животиња, важне у ћелијским функцијама и болестима, у поправљању ДНК, и да су снажно повезане с дуговечношћу.

Ретка варијанта гена забележена код људи који су доживели 100 и више година успорава темељне процесе старења, тврде аутори нове студије, објављене у америчком часопису PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences). Научници који су спровели ново истраживање да би открили који механизми стоје иза овог учинка сматрају да би нова открића требало да омогуће развој лекова против старења.

Истраживања процеса старења и могућности његова успоравања последњих година постају све популарнија јер би могла постати темељ за лукративну anti-ageing индустрију. Примерице, истраживања су показала да метформин, један од лекова за дијабетес, продужава животни век оболелих од дијабетеса, иако би било за очекивати да они живе нешто краће. Тај је лек наводно врло популаран међу милијардерима Силицијумске долине.

Важна улога гена Sirt6

Једна од мета научника који се баве старењем, између осталог, јесте ген Sirt6. Бројна истраживања већ су раније утврдила да су активности тог гена, који се може наћи код људи, али и код бројних животиња, важне у ћелијским функцијама и болестима, у поправљању ДНК, и да су снажно повезане с дуговечношћу. У новој студији Вера Горбунова са Универзитета Рочестер у Њујорку и колеге одлучили су да пронађу механизме којима он ђдлује на дуговечност јер је то разумевање кључно за евентуални развој супстанци које би могле имати учинак на старење.

Истраживање молекуларне функције и улоге Sirt6С у старењу и дуговечности код винских мушица Drosophila показало је да појачана експресија (overexpression – OE) гена у експерименталним условима утиче на животни век код нижих вишестаничних организама еукариота, баш као код бројних виших организама. Такође је утврдило да је кључни механизам којим појачана експресија dSirt6 узрокује продужење животног века потискивање активности транскрипције dMyc, протеина који се повезује са стварањем бројних тумора код људи.

Аутори истичу да је једно од најузбудљивијих открића да повећање количине експресије гена Sirt6 продужује животни век мишева. Додатно су показали да се експресија Sirt6, појачана помоћу система за укључивање гена GeneSwitch-GAL4, довољна за продужење животног века, може покренути у одраслом добу, а не искључиво током ране фазе развоја. То значи да би евентуални лекови могли деловати на трајање живота, чак и ако организам није програмиран за појачану експресију Sirt6 у раној фази развоја. Наиме, у свим досад спроведеним истраживањима научници су генски модификовали животиње тако да инхерентно имају појачану експресију Sirt6; нису им накнадно давали терапије.

Аутори пишу да су нека новија истраживања већ утврдила да појачана експресија Sirt6 помоћу GeneSwitch система продужује живот мишева, даброва и винских мушица, што говори у прилог тези да је поменути ген довољно специфичан да се може користити за продужење животног века. Надаље, научници су утврдили да је OE dSirt6 специфичног за масно ткиво довољна за продужење живота, а познато је да је масно ткиво винске мушице аналогно масном ткиву, јетри и имуном ткиву сисара.


(Shutterstock)

Занимљиво је, такође, да је код мишева којима је животни век продужен помоћу појачане експресије Sirt6 у јетри и белом масном ткиву забележена смањена фосфорилација AKT-a који има кључну улогу у више ћелијских процеса, попут метаболизма глукозе и пролиферације, миграције и програмиране смрти ћелија. Једно недавно истраживање такође је показало да појачана експресија Sirt6 штити од старења повезаног са смањењем производње глукозе у јетри и хомеостазе. Заједно, ови налази указују на важност тих ткива у продужењу животног века помоћу овг гена.

Механизам деловања Sirt6

Главни циљ нове студије, пишу аутори, било је боље разумевање молекуларних механизама помоћу којих dSirt6 продужује животни век. Анализа је показала да је dSirt6 снажан негативни регулатор биогенезе рибозома и гена за синтезу протеина, који су такође циљни гени за dMyc. Но студија је показала да OE dSirt6 не делује на продужење живота само кроз смањење активности dMyc.

Тим сматра да је могуће објашњење да појачана експресија dSirt6 код винских мушица побољшава поправљање грешака на ДНК и да смањује експресију RTE, што су две додатне функције Sirt6 које су снажно повезане са старењем и дуговечношћу. Ово запажање у складу је с ранијим налазима да Sirt6 побољшава поправку дволанчаних ломова ДНК, једног од типова оштећења нашег генетског материјала.

Аутори пишу да је последњих година идентификовано неколико малих молекула активатора гена dSirt6, што отвара могућност да би се њиховом применом могла појачати активност овог ензима и да би се та једињења могли користити у продужењу здравља људи и лечењу болести повезаних са старењем.

Зашто баш dSirt6?

Sirt6 није једини ген који суделује у поправљају ДНК. Но, руководитељка новог истраживања Вера Горбунова сматра да је он из терапеутске перспективе занимљивији од других, јер се чини да је поправка ДНК његова главна функција. Примерице, ген FOXO3 такође суделује у поправљању ДНК, но будући да је задужен и за неке друге функције у ћелији, појачавање његове функције имало би утицаја и на неке друге битне механизме у самој ћелијии. То dSirt6 чини једном од потенцијалних мета за развој нових anti-ageing терапија. Но треба имати на уму да је пут од лабораторија до лекова обично врло дуг.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар