MEĐU IZMEĐU

STIGAO NOVI SOJ KORONE

248 pregleda
Getty Images

Naučnici upozoravaju na biološku pretnju i visoke stope smrtnosti i prenosa.

Kineska studija koja čeka naučne recenzije otkrila je novi soj koronavirusa kod slepih miševa i upozorava da antitela koja štite od virusa SARS-CoV-2 i MERS-CoV neće delovati. Kineski naučnici su upozorili na potencijalnu pretnju za biološku sigurnost koju taj virus predstavlja. Novi soj je sto tako podložan mutacijama, može se preneti sa životinja na ljude i ne može biti unakrsno neutralizovan antitelima koja ciljaju virus SARS-CoV-2.

Istraživači, od kojih većina dolazi sa Univerziteta Vuhan, neočekivano su otkrili da soj NeoCov, pronađen u Južnoj Africi, i njegov bliski rođak PDF-2180-CoV, mogu uspešno koristiti neke vrste enzima koji pretvara angiotenzin 2 kod šišmiša (ACE2) i, manje povoljno, ljudski ACE2 za ulazak u ćelije.SARS-CoV-2, koji je prvi put identifikovan u Vuhanu, a kasnije izazvao pandemiju kovid-19, takođe koristi ACE2 za ulazak u ljudsko telo.

Studija kineskih naučnika objavljena je u nerecenziranom izdanju na naučnom repozitoriju bioRxiv i upućuje na to da se infekcija tim novim sojem, koji trenutno cilja slepe miševe, ne može unakrsno neutralizovati antitijelima koja ciljaju viruse SARS-CoV-2 ili MERS-CoV.Kineski naučnici priznaju da priroda virusa NeoCoV ostaje zagonetna i upozoravaju na potencijalnu pretnju biološkoj sigurnosti za ljude s visokom stopom smrtnosti i prenosa.

Druge nedavne studije, koje su takođe sproveli kineski istraživači, pokazale su da je predak varijante omikron, što je izazvao novi talas infekcija širom sveta i danas je dominantan u mnogim zemljama, skočio s ljudi na miševe, brzo akumulirao mutacije i ponovo se vratio na čovjeka.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar