MEĐU IZMEĐU

STIŽE I DELTA SOJ PLUS

225 pregleda
Virus

Najdominantnija varijanta novog koronavirusa trenutno u svetu jeste delta, i ona dolazi u dve verzije – normalnoj i plus. Koja predstavlja veću opasnost i zašto?

Delta varijanta prvo se pojavila u Indiji i višestruko je zaraznija od originalnog soja novog koronavirusa, otkriveno je u međuvremenu. Zbog te karakteristike ta varijanta novog koronavirusa trenutno je najdominantnija širom sveta i zbog nje preti novi talas pandemije. Ali i novija, još strašnija mutacija. Reč je o delta plus mutaciji, koja je isto tako otkrivena u nekoliko područja u Indiji smatra se mogućom pretnjom.

Obe varijante se šire u mnogim zemljama sveta.I dok je standardna delta varijanta znatno zaraznija i jača od originalnog soja koronavirusa, delta plus varijanta uspešno napada i u potpunosti vakcinisano stanovništvo i može kod njega izazvati smrtne posledice. Isto tako delta plus u sebi ima dve mutacije koje se ističu – L452R iP871R.Dok je delta varijanta trenutno najveća briga epidemiologa zbog svoje iznimno velike prenosivosti, delta plus zbog spomenutih mutacija označena je više zabrinjavajućom, a prema nekim izvorima navodno se širi gotovo 60 posto brže od standardne delta varijante.

No, dok klinička posmatranja sugerišu veću zaraznost, prisutnost delta plus varijante zasad je još na niskom nivou i širi se kudikamo manjom brzinom od očekivane.Simptomi koje može izazvati delta varijanta smatraju se ekstremnima u odnosu na originalni soj koronavirusa, a uključuju visok uticaj na rad pluća, respiratorne poteškoće i probavne smetnje.S druge strane, delta plus varijanta, koja u sebi sadrži beta (britanska varijanta) i delta mutacije, mogla bi biti simptomatski ekstremnija po prirodi. Neke studije ukazuju da ta varijanta lako može zaobići imunitet i snažno se vezati za receptore u plućima.

Trenutno se sprovode studije koje se bave utvrđivanjem potpune liste simptoma koje izaziva delta plus varijanta, a evo nekih znakova koji izazivaju zabrinutost stručnjaka:

Probelmi s plućima;

Kratkoća daha i otežano disanje;

Dugotrajna povišena temperatura i dugotrajan kašalj;

Probavni problemi;

Osip na koži i alergije;

Suve i vlažne oči i

Gubitak apetita i mučnina.

Obe varijante predstavljaju najveći potencijalni rizik za nevakcinisane osobe, i to su pokazale studije. Cepljene osobe koje razviju simptome kovid-19 bolesti imaju tek blažu kliničku sliku i brže se oporavljaju. To je slučaj sa delta varijantom, no kod delta plus varijante pretnja je još veća.

Delta plus varijanta sve više pogađa i osobe koje su primile obe doze vakcine, a u vrlo retkim slučajevima takve završavaju na bolničkom lečenju.Zasad je nepoznato koliko su cepiva delotvorna protiv delta plus varijante, a stručnjake najviše brine to što ta varijanta može izbeći reakciju imuniteta.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar