MEĐU IZMEĐU

STIŽE URAGAN TREĆA IRMA

361 pregleda
Prva Irma (Vikipedija)

Izvor koji je napajao dva uragana sa imenom Irma u četvrtak (19. oktobar) ujutru se pojavio na istoku Sunca i 28. ili 29. oktobra započeće da izbacuje čestice sunčevog vetra direktno prema Zemlji. To je snažna protonska rupa u koroni koja je u trećoj rotaciji Sunca označena sa CH37. Očekuje se da brzina čestica bude veća od 700 kilometara u sekundi.

Čestice sunčevog vetra nosiće slobodna električna opterećenja koja će kretanjem stvoriti kovekcionu električnu struju. Ukoliko hemijski sastav sadrži atome gvožđa, to će biti snažan uragan.

Posle dva dana preleta od Sunca do Zemlje čestice će se spustiti iznad Atlantika u zoni opšte elektronske cirkulacije (u ekvatorijalnom pojasu) koja stvara vetrove od istoka prema zapadu. Postoji velika verovatnoća da će se na Atlantiku stvoriti novi uragan, koji će se kretati prema Americi, tzv. treća Irma. Naime, raspored magnetnih ploča na Suncu i izvor električne energije isti su kao za prva dva uragana.

Uragan Ifelija nikada nije bio pretnja Americi, jer su se čestice spustile u zonu opšte protonske cirkulacije, koja stvara vetrove od zapada prema istoku. Ofelija se nije ugasila zato što je nastavila da se kreće iznad hladne vode, već zato što je prestao dotok električne energije sa Sunca. Morske površine nemaju nikave veze s prestankom rada prirodnog električnog motora koji nazivamo uragan.

Uragani se stvaraju iznad morskih površina, jer je tu najjače električno polje koje može oblake teške više milijardi tona vode da drži na određenoj visini. Svi se napajaju konvekcionom električnom  strujom koju nose čestice sunčevog vetra.

Mr Milan Stevančević

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar