МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СТИЖЕ УРАГАН ТРЕЋА ИРМА

Прва Ирма (Википедија)

Прва Ирма (Википедија)

Извор који је напајао два урагана са именом Ирма у четвртак (19. октобар) ујутру се појавио на истоку Сунца и 28. или 29. октобра започеће да избацује честице сунчевог ветра директно према Земљи. То је снажна протонска рупа у корони која је у трећој ротацији Сунца означена са ЦХ37. Очекује се да брзина честица буде већа од 700 километара у секунди.

Честице сунчевог ветра носиће слободна електрична оптерећења која ће кретањем створити ковекциону електричну струју. Уколико хемијски састав садржи атоме гвожђа, то ће бити снажан ураган.

После два дана прелета од Сунца до Земље честице ће се спустити изнад Атлантика у зони опште електронске циркулације (у екваторијалном појасу) која ствара ветрове од истока према западу. Постоји велика вероватноћа да ће се на Атлантику створити нови ураган, који ће се кретати према Америци, тзв. трећа Ирма. Наиме, распоред магнетних плоча на Сунцу и извор електричне енергије исти су као за прва два урагана.

Ураган Ифелија никада није био претња Америци, јер су се честице спустиле у зону опште протонске циркулације, која ствара ветрове од запада према истоку. Офелија се није угасила зато што је наставила да се креће изнад хладне воде, већ зато што је престао доток електричне енергије са Сунца. Морске површине немају никаве везе с престанком рада природног електричног мотора који називамо ураган.

Урагани се стварају изнад морских површина, јер је ту најјаче електрично поље које може облаке тешке више милијарди тона воде да држи на одређеној висини. Сви се напајају конвекционом електричном  струјом коју носе честице сунчевог ветра.

Мр Милан Стеванчевић

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар