MEĐU IZMEĐU

STIŽU ARKTIČKE KIŠE

218 pregleda
Shutterstock

Mogle bi zameniti sneg i pre nego što se to očekivalo.

Kiše bi mogle smeniti snežne padavine na Arktiku decenijama pre nego što se pretpostavljalo, pokazala je studija koja upozorava na to da bi promena uzrokovana globalnim zagrevanjem imala posledice izvan ovog polarnog područja.Arktik se zagreva brže od ostatka planete, topi se morski led što dodaje vlagu u vazduhu, a to će verovatno povećati količine padavina.

Upoređujući najnovije projekcije s prethodnim klimatskim modelima, studija objavljena u naučnom časopisu Nature Communicationsprocenjuje da će se prelaz sapadavina u kojima prevladava sneg padaline na one u kojima prevladava kiša doći jednu ili dve decenije ranije”.Promene će biti ozbiljnije i dogodiće se ranije nego što je predviđano i imaće velike implikacije na život na Arktiku i van njega”, rekla je za AFP glavna autorka studije Mišel Mekristal sa Univerziteta Manitoba u Kanadi. „Na primer, ujesen kada se zbivaju najveće promjene, srednji Arktik može preći (sa snežnih padavina na kišu) oko 2070, prema najnovijem nizu modela u poređenju s< 2090. u prethodnom predviđanju.

Ali sve zavisi od stepena globalnog otopljenja.Uz trenutni tempo zagrevanja, kiša bi mogla prevladati nad snegom na Arktiku pre kraja stoleća.Prema toj studiji bi, uz ograničavanje otopljenja na 1,5 Celzijusov stepen, što je najambiciozniji cilj Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015, na Arktiku i dalje dominirao sneg.

GavinŠmit, direktor Godardovog instituta za svemirske studije pod okriljem NASA, rekao je da rezultati impliciraju da se najgore posledice mogu izbeći ako zemlje smanje emisije u skladu s Pariskim sporazumom”. I smatra da studija ne dokazuje da će promena doći pre nego što se očekivalo.Kad god nastupi, prelaz sa snega na kišu verovatno će imati veliki učinak na arktički ekosistem i šire.Više kiše uz postojeći snežni pokrivač moglo bi rezultirati povećanjem površinskog leda koji bi onemogućio sobovima da traže hranu.Manje snežnog pokrivača značilo bi da će Arktik izgubiti deo svoje sposobnosti odbijanja sunčeve toplote i svetlosti, i to bi pridonelo zagrevanju.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar