МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СТИЖУ АРКТИЧКЕ КИШЕ

Shutterstock

Shutterstock

Mогле би заменити снег и пре него што се то очекивало.

Kише би могле сменити снежне падавине на Арктику деценијама пре него што се претпостављало, показала је студија која упозорава на то да би промена узрокована глобалним загревањем имала последице изван овог поларног подручја. Арктик се загрева брже од остатка планете, топи се морски лед што додаје влагу у ваздуху, а то ће вероватно повећати количине падавина.

Упоређујући најновије пројекције с претходним климатским моделима, студија објављена у научном часопису Nature Communications процењује да ће се прелаз са падавина у којима превладава снег падалине на оне у којима превладава киша доћи једну или две деценије раније”.Промене ће бити озбиљније и догодиће се раније него што је предвиђано и имаће велике импликације на живот на Арктику и ван њега”, рекла је за АФП главна ауторка студије Мишел Мекристал са Универзитета Манитоба у Канади. „На пример, ујесен када се збивају највеће промјене, средњи Арктик може прећи (са снежних падавина на кишу) око 2070, према најновијем низу модела у поређењу с< 2090. у претходном предвиђању.

Али све зависи од степена глобалног отопљења. Уз тренутни темпо загревања, киша би могла превладати над снегом на Арктику пре краја столећа. Према тој студији би, уз ограничавање отопљења на 1,5 Целзијусов степен, што је најамбициознији циљ Париског климатског споразума из 2015, на Арктику и даље доминирао снег.

Гавин Шмит, директор Годардовог института за свемирске студије под окриљем НАСА, рекао је да резултати имплицирају да се најгоре последице могу избећи ако земље смање емисије у складу с Париским споразумом”. И сматра да студија не доказује да ће промена доћи пре него што се очекивало. Kад год наступи, прелаз са снега на кишу вероватно ће имати велики учинак на арктички екосистем и шире. Више кише уз постојећи снежни покривач могло би резултирати повећањем површинског леда који би онемогућио собовима да траже храну. Мање снежног покривача значило би да ће Арктик изгубити део своје способности одбијања сунчеве топлоте и светлости, и то би придонело загревању.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар