МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СТИЖУ „ХЛАДНЕ КРАВЕ”

Крава брангус (Википедија)

Крава брангус (Википедија)

У Институту за прехрамбене и пољопривредне науке Универзитета на Флориди предложили су како да краве постану отпорне на више температуре, изазване свеопштим загревањем. Предлог је већ добио 733.000 америчких долара за прве три године истраживања.

Научници намеравају да сачувају квалитет меса, упркос климатским променама. Први корак јесте да своју замисао провере на крави пасмине брангус која већ добро подноси врућину. Проучавајући је, надају се да ће установити како она регулише телесну температуру, због чега може да преживи у топлијим крајевима.

Након тога ће поступком „преуређења гена” (CRISPR) ову одлику придодати другим расама. Топлотни стрес је, иначе, главни чинилац који ограничава стварање животињских протеина и негативно утиче на здравље стоке у субтропским и тропским подручјима. Најављује се да ће се његов неповољан учинак драматично повећати с климатским променама.

Климатске промене, наиме, суштински мењају наш свет, чак генетски склоп неколико врста, укључујући човека, и целе екосистеме.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар