MEĐU IZMEĐU

STRŠLJEN ODAO STRŠLJENE

1.214 pregleda

Uspešno iskorenjivanje prvog gnezda azijskih divovskih stršljena ikad otkrivenog u SAD završilo je na naslovnicama američkih medija, a naučnici su objavili detalje o domišljatoj tehnologiji koju su upotrebili da pronađu i unište ove invazivne štetočine, piše ScienceAlert.

Azijski divovski stršljen (Vespa mandarinia), koji se često naziva stršljen ubica, najveći je na svetu, a čest je u delovima Azije i Rusije. Međutim, sve do nedavno nije bio zabeležen u Severnoj Americi. Prvi susreti s njim 2019. u državi Vašington i u Britanskoj Kolumbiji pokazali su da je emigrirao.Otada im vlasti pokušavaju da im uđu u trag i unište pre nego što se odomaće.

Iako stršljen i njegov dugi žalac mogu predstavljati opasnost za ljude, smrtni slučajevi kod ljudi relativno su retki. Zloslutan prizvuk nadimka više se odnosi na njihovu sklonost da napadaju i uništavaju košnice medonosnih pčela.Uprkos tome što neki entomolozi kažu da su strahovi od azijskog divovskog stršljena preuveličani, a Ministarstvo poljoprivrede SAD mesecima je tragalo za njihovih gnezdima. Problem je u tome što gnezda, koja se često nalaze skrivena u dupljama drveća i u rupama u zemlji, nije lako otkriti ni nakon više susreta s jedinkama.

Entomolozi su smislili plan kojim su uhvatili stršljena, postavili mu radio.uređaj i pustili ga da se vrati u gnezdo.Nakon više neuspelih pokušaja u kojima su izgubili metu ili je oznaka pala s nje, konačno su krajem oktobra pronašli gnezdo.Radijska oznaka odvela ih je do mrtvog stabla.Ekipa je uspešno usisala 85 stršljena, a još 13 je uhvatila mrežom.

No to ipak nije bio kraj priče. Nekoliko dana nakon uklanjanja gnezda tim je presekao deo stabla u kojem se nalazilo gnezdo i otkrio dve matice s ostalim radilicama stršljena, larvama i belim saćem u kojem su se nalazile jedinke u razvoju.Nažalost, uspeh nije garancija da je problem invazivnih azijskih stršljena u SAD trajno rešen. Naime, niko ne zna koliko još sličnih gnezda postoji u tom delu sveta.

(Ivor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar