МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СТРШЉЕН ОДАО СТРШЉЕНЕ

USDA

Успешно искорењивање првог гнезда азијских дивовских стршљена икад откривеног у САД завршило је на насловницама америчких медија, а научници су објавили детаље о домишљатој технологији коју су употребили да пронађу и униште ове инвазивне штеточине, пише ScienceAlert.

Азијски дивовски стршљен (Vespa mandarinia), који се често назива стршљен убица, највећи је на свету, а чест је у деловима Азије и Русије. Међутим, све до недавно није био забележен у Северној Америци. Први сусрети с њим 2019. у држави Вашингтон и у Британској Kолумбији показали су да је емигрирао. Отада им власти покушавају да им уђу у траг и униште пре него што се одомаће.

Иако стршљен и његов дуги жалац могу представљати опасност за људе, смртни случајеви код људи релативно су ретки. Злослутан призвук надимка више се односи на њихову склоност да нападају и уништавају кошнице медоносних пчела. Упркос томе што неки ентомолози кажу да су страхови од азијског дивовског стршљена преувеличани, а Министарство пољопривреде САД месецима је трагало за њихових гнездима. Проблем је у томе што гнезда, која се често налазе скривена у дупљама дрвећа и у рупама у земљи, није лако открити ни након више сусрета с јединкама.

Ентомолози су смислили план којим су ухватили стршљена, поставили му радио.уређај и пустили га да се врати у гнездо. Након више неуспелих покушаја у којима су изгубили мету или је ознака пала с ње, коначно су крајем октобра пронашли гнездо. Радијска ознака одвела их је до мртвог стабла. Екипа је успешно усисала 85 стршљена, а још 13 је ухватила мрежом.

Но то ипак није био крај приче. Неколико дана након уклањања гнезда тим је пресекао део стабла у којем се налазило гнездо и открио две матице с осталим радилицама стршљена, ларвама и белим саћем у којем су се налазиле јединке у развоју. Нажалост, успех није гаранција да је проблем инвазивних азијских стршљена у САД трајно решен. Наиме, нико не зна колико још сличних гнезда постоји у том делу света.

(Ивор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар