MEĐU IZMEĐU

STVARAOCI POD TUŠEM

228 pregleda

Ukoliko vam je nekad na pamet pala odlična ideja dok ste se tuširali, ne brinite, niste jedini. Zašto nam najbolje ideje dolaze dok se tuširamo?

Najbolje ideje dolaze dok ne razmišljamo. Grupa istraživača dala je studentima zagonetke i tražila od njih da im jave da li su svoje odgovore dobili razmišljanjem o problemu ili im je rešenje došlo samo od sebe”.Pokazalo se da je većini koji su tačno rešili zagonetku odgovor samo odjednom pao na pamet. Tuširanje podstiče takav tip kreativnog razmišljanja.

Tuširanje je jedan od najlakših načina da podignete nivo dopamina, koji je odgovoran za motivaciju i koncentraciju.Dopamin je bitan za funkciju mozga, memoriju, čak i reguliše i kretnje tela. Tuširanje u hladnoj vodi može da podigne nivo dopamin za 250 odsto, piše Brightside. Dokazano je da kupanje u kadi i tuširanje opuštaju. Kada ste opušteni, verovatnije je da ćete prestati da razmišljate o svakodnevnim problemima i stresu, pa ćete zbog toga lakše doći do dobrih ideja.Dok je koncentracija važna za posao, mali predah može da osveži vaš mozak i podstakne maštu.

Tuširanje je savršen način kojim možemo da preusmerimo našu pažnju na nešto drugo. Stavljanje konkretnog problema sa strane može dati priliku vašem mozgu za odmor kako bi kasnije mogao da napadne taj problem s više kreativnosti. Mnogi se obično tuširaju ujutro dok još nisu ni otvorili oči ili kasno pre spavanja kada jedva čekaju da odu u krevet.Možda mislite da ćete teško doći do novih ideja kada ste umorni, ali nauka je dokazala da lagana pospanost zapravo pojačava kreativnost. To je još jedan razlog zbog kog nam dobre ideje dolaze dok se tuširamo.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar