МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СУНОВРАТ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ

Илустрација (Тинксток)

Слом цивилизације и свог природног света је на видику, изјавио је познати британски природњак и телевизијски новинар 92-годишњи сер Дејвид Атенбороу на самиту Уједињених нација о климатским променама, који се управо одржава у Пољској.

Атенбороу је одабран да се као представник човечанства обрати делегатима из 200 земаља који у Kатовицама дискутују о начинима спровођења Париског договора о климатским променама из 2015. године. „Управо се суочавамо са катастрофом глобалних размера коју је створио човек, нашом највећом претњом у више хиљада година: климатским променама. Уколико не ступимо у акцију, слом наших цивилизација и нестанак великог дела природног света је на хоризонту.”

„Народи света су проговорили. Време нам истиче. Они желе од вас, доносиоца одлука, да почнете да делујете одмах. Предводници света, ви морате да предводите. Продужетак цивилизација и природни свет од кога ми зависимо је у вашим рукама.” Недавно спроведене студије показују да су 20 најтоплијих година и новијој историји света биле у последње 22 године, од којих су убедљиво најтоплије биле последње четири године, пише „Гардијан”.

Према тврдњама стручњака Уједињених нација, потребно је пет пута убрзати рад на сузбијању климатских промена како би се глобално загревање огланичило на пројектованих 1,5 степени Целзијусових, изнад којих би чак и пола степена више за резултат имало знатно повећан ризик од суша, поплава, екстремних врућина и, као последицу свега тога, велико сиромаштво које би погодило на стотине милиона људи.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар