MEĐU IZMEĐU

SUPERDRVO TVRĐE OD ČELIKA

517 pregleda
Tvrda klada (Piksabej)

Istraživači tvrde da tako obrađeno drvo može da izdrži i do 11 puta veće rastezanje ili razvlačenje nego prirodno, i to bez lomljenja.

Supergusto drvo je lagano, ali čvrsto poput čelika. Superčvrsto drvo stvoreno u laboratoriji daje novo značenje izrazu „tvrda klada”.

Ultrakompaktno drvo, opisano u časopisu „Nejčer” početkom februara, stvoreno je zagrevanjem jedinjenja natrijum-hidroksida i natrijum-sulfida u vodi u koju je već bila ubačena drvena ploča.

Postupak je sabio prostor između
ćelijskih zidova drveta smanjujući
ploču na 20 procenata originalne
veličine, sa gustinom tri puta
većom od prvobitne.

Hemikalije su delimično oslobodile drvenu ploču lignina i hemiceluloze koji, kao što je poznato, daju drvetu strukturu i čvrstinu. Zatim je blok stavljen između teških metalnih ploča, stisnut i zagrejan na sto stepeni Celzijusa, pod pritiskom od pet megapaskala.

Laboratorijski uzorak (Univerzitet Merilend)

Postupak je sabio prostor između ćelijskih zidova drveta smanjujući ploču na 20 procenata originalne veličine, sa gustinom tri puta većom od prvobitne. Istraživači tvrde da tako obrađeno drvo može da izdrži i do 11 puta veće rastezanje ili razvlačenje nego prirodno, i to bez lomljenja. To ga čini čvrstim i neprobojnim poput čelika, iako je takav materijal znatno lakši.

Mikroskopski snimak (Univerzitet Meriliend)

Tako, na primer, kuglice nerđajućeg čelika ispaljene iz vazdušne puške koje se kreću 30 metara u sekundi lako probijaju drvenu metu, ali se zaglave u meti od supergustog drveta iste debljine. „Hemijska jedinjenja koja služe u proizvodnji ovakvih materijala ne predstavljaju nikakvu pretnju po životnu sredinu”, izjavio je koautor ovog istraživanja dr Teng Li sa Univerziteta u Merilendu.

Prema njegovim rečima, superčvrsto drvo može predstavljati alternativu čeliku ili bakru u konstrukciji izvesnih delova visokih zgrada, i tako smanjiti zagađenje okoline, koje neminovno nastaje njihovom upotrebom. Tako obrađena, drvena građa je toliko sigurna da se može u potpunosti koristiti za pravljenje funkcionalnih modela automobila ili mostova, reči su tog istraživača.

(Nataša Goati, RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar