MEĐU IZMEĐU

SUPERVOZ BEZ MAŠINOVOĐE

303 pregleda

Polaskom G8811 „pametnog voza, koji ima pete generacije (5G) signal, bežično punjenje i inteligentnu rasvetu, a nema mašinovođu, Kina je svečano pustila u saobraćaj novu brzu prugu.

 Ta linija vodi od Pekinga do Džangđijakua, grada u severnoj pokrajini Hebej, koji će zajedno s kineskom prestonicom biti domaćin Zimskih olimpijskih igara 2022. godine. Kako je izvestila agencija Sinhua, železnička pruga duga 174 kilometara, dizajnirane maksimalne brzine od 350 kilometara na sat, smanjiće vreme putovanja između Pekinga i Džangđijakua sa ranijih više od tri sata na 47 minuta, što će olakšati međugradski saobraćaj. Duž pruge ima 10 stanica, a izgrađeno je i nekoliko podzemnih tunela, prenosi B 92.

Među prvim putnicima u „pametnom vozu”, čiji je polazak sa pekinške severne železničke stanice u ponedeljak označio puštanje brze pruge u saobraćaj, nalazila se i Jang Jang, prva kineska olimpijska šampionka koja je osvojila dve zlatne medalje u brzom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama 2002. godine u Solt Lejk Sitiju. Jang Jang (43), koja je sada predsednica kineske Atletske komisije za zimsku olimpijadu, izjavila je za novinsku agenciju Sinhua da je brza pruga Peking-Džangđijaku od izuzetnog značaja za pripremu zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara 2022, jer će doprineti poboljšanju efikasnosti njihovog rada i promociji zimskih sportova u Kini.

Gradnja te brze železnice trajala je oko četiri godine. Sportistima je u vozu na pruzi velike brzine Peking-Džangđijaku na raspolaganju prostor za odlaganje snoubordova i ostale skijaške opreme. Pokrenuta je i usluga e-karta koja putnicima omogućava da koriste svoje lične karte ili da skeniraju KP kodove za proveru autentičnosti, umesto da čekaju u redu kako bi kupili papirne vozne karte.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar