MEĐU IZMEĐU

SVAKOG DANA ČOKOLADA

448 pregleda
Za bolje pamćenje (Vikipedija)

Kakao i čokola da su korisni za ljudsku spoznaju, zaključili su italijanski istraživači nakon što su proučili dostupnu literaturu. Ispostavlja se da su kognitivne sosobnosti poboljšane svakodnevnim unosom tvari nazvane flavanol, prirodnih jedinjenja koja imaju neurozaštitno delovanje.

Na početku su podrobno proučili raspoloživu literaturu u vezi sa akutnim i hroničnim delovanjem pomenute supstance na različite kognitivne procese. Drugim rečima: šta se dešava s mozgom nekoliko sati nakon što se unese kakao i koliko povoljan učinak dugo traje?

Učesnici u ispitivanju su, pored ostalog, ispoljili poboljšanje radne memorije i obrade vizuelnih informacija. A kod žena posle neprospavane noći je, zapravo, je sprečeno kognitivno oštećenje. Obećavajući ishodi zabeležni su kod onih koji pate od hronične nesanice ili rade u smenama.

Pokazalo se, nakon unošenja flavanovala u trajanju od pet dana do tri meseca, da je kod starijih ljudi s početnim slabljenjem pamćenja, poboljšan kognitivni učinak. I to je najočekivaniji i najobećavajući rezultat istraživanja.  Naročito je crna čokolada bogata flavanolom, zato se preporučuje da se jede svakog dana.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar