МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СВАКОГ ДАНА ЧОКОЛАДА

За боље памћење (Википедија)

За боље памћење (Википедија)

Какао и чокола да су корисни за људску спознају, закључили су италијански истраживачи након што су проучили доступну литературу. Испоставља се да су когнитивне сособности побољшане свакодневним уносом твари назване флаванол, природних једињења која имају неурозаштитно деловање.

На почетку су подробно проучили расположиву литературу у вези са акутним и хроничним деловањем поменуте супстанце на различите когнитивне процесе. Другим речима: шта се дешава с мозгом неколико сати након што се унесе какао и колико повољан учинак дуго траје?

Учесници у испитивању су, поред осталог, испољили побољшање радне меморије и обраде визуелних информација. А код жена после непроспаване ноћи је, заправо, је спречено когнитивно оштећење. Обећавајући исходи забележни су код оних који пате од хроничне несанице или раде у сменама.

Показало се, након уношења флавановала у трајању од пет дана до три месеца, да је код старијих људи с почетним слабљењем памћења, побољшан когнитивни учинак. И то је најочекиванији и најобећавајући резултат истраживања.  Нарочито је црна чоколада богата флаванолом, зато се препоручује да се једе сваког дана.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар