MEĐU IZMEĐU

SVE BOJE ZVUKA OKEANA

188 pregleda
NASA NOAA Suomi NPP

Kako zvuči boja okeana? Poslušajte kako naučnici komponuju na onovu satelitskih podataka.

Iz NASA ističu da je ovo tek početak projekta pretvaranja u zvuke podataka iz fotografija okeana, pa se možemo nadati još nekim zanimljivim i nadasve umirujućim kompozicijama. Leto je vreme kad većina razmišlja o godišnjem odmoru i odlasku na more. Zvuk talasa će većinu opustiti i naterati da zaborave na svakodnevne brige.No, znate li kako zvuče sve boje okeana?

Upravo su naučnici iz Nasiinog svemirskog letačkog centra Godard smislili program koji analizira boju okeana, snimljenu satelitima, i pretvara je u muziku. Konačan rezultat su neverovatno umirujući tonovi koje možete slušati bilo kad i bilo gde i uživati u fotografijama koje pokazuju svu raskoš Zemljinih vodenih površina.Želeli smo da ispričamo priču kojom ćemo pokazati poštovanje prema okeanima kroz ovo audio-vizualno iskustvo”, istakao je jedan od autora programa i naučnik u Godardu, Rajan Vandermilen. Koristimo muziku jer je ona dinamična i povezuje nas, bez obzira na naše podreklo.”

Vandermilen je tako osmislio nekoliko stanica kroz koje vodi slušaoce na ovom zanimljivom putu po svetskim okeanima.Prva je Rio de la Plata, za koju ističe da ga je iznenadila svojom kompleksnošću i ludim vrtlozima” u zalivu. Analizom fotografija otkrio je kompleksan sistem koji, preveden u note, stvara prirodnu paletu boja”za slušanje.Potom je bacio pogled na Beringovo more, gde mu je u pomoć priskočio brat programer, Jon Vandermilen. Upravo je Jon stvorio programsko intrefejs koje je prevelo podatke u note, a potom te note povezao s tonovima.

Radi se o prilično jednostavnom muzičkom iskustvu. Tri jednostavna instrumenta koja sviraju i prate plavu, zelenu i crvenu boju. Možete čuti kad se jedan penje, a drugi spušta. Zaista možete čuti harmonije, istakao je Jon.Braća su se zatim uhvatila u koštac s Koralnim morem. Stvorili su melodiju koja se temelji na godinu dana podataka sa satelita Aqua-MODIS, a konačan rezultat je muzika oja prati 48 fotografija što prikazuju sva četiri godišnja doba u Australiji.I na kraju, Indijski okean uz obalu Australije.

Izgleda poput mleka koje je netko ubacio u kafu, opisao je Jon i dodao da su za ovu priliku koristili satelitske podatke prikupljene tokom 31 dana i kombinovali ih s talasnim dužinama svetlosti koja se odražava na okeanskoj površini.Stvarno je nešto posebno, rekao je Jon i poslednju izvedbu opisao kao melodiju inspirisanu valcerom.A za sve one koji ne mogu toliko čekati, braća su napravila Spektune, internetskog komponovanjau koji svako može učitati podatke i napraviti svoju melodiju.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar