МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СВЕ БОЈЕ ЗВУКА ОКЕАНА

NASA NOAA Suomi NPP

NASA NOAA Suomi NPP

Kако звучи боја океана? Послушајте како научници компонују на онову сателитских података.

Из НАСА истичу да је ово тек почетак пројекта претварања у звуке података из фотографија океана, па се можемо надати још неким занимљивим и надасве умирујућим композицијама. Лето је време кад већина размишља о годишњем одмору и одласку на море. Звук таласа ће већину опустити и натерати да забораве на свакодневне бриге. Но, знате ли како звуче све боје океана?

Управо су научници из Насииног свемирског летачког центра Годард смислили програм који анализира боју океана, снимљену сателитима, и претвара је у музику. Kоначан резултат су невероватно умирујући тонови које можете слушати било кад и било где и уживати у фотографијама које показују сву раскош Земљиних водених површина.Желели смо да испричамо причу којом ћемо показати поштовање према океанима кроз ово аудио-визуално искуство”, истакао је један од аутора програма и научник у Годарду, Рајан Вандермилен. Kористимо музику јер је она динамична и повезује нас, без обзира на наше подрекло.”

Вандермилен је тако осмислио неколико станица кроз које води слушаоце на овом занимљивом путу по светским океанима. Прва је Рио де ла Плата, за коју истиче да га је изненадила својом комплексношћу и лудим вртлозима” у заливу. Анализом фотографија открио је комплексан систем који, преведен у ноте, ствара природну палету боја” за слушање. Потом је бацио поглед на Берингово море, где му је у помоћ прискочио брат програмер, Јон Вандермилен. Управо је Јон створио програмско интрефејс које је превело податке у ноте, а потом те ноте повезао с тоновима.

Ради се о прилично једноставном музичком искуству. Три једноставна инструмента која свирају и прате плаву, зелену и црвену боју. Можете чути кад се један пење, а други спушта. Заиста можете чути хармоније, истакао је Јон. Браћа су се затим ухватила у коштац с Kоралним морем. Створили су мелодију која се темељи на годину дана података са сателита Aqua-MODIS, а коначан резултат је музика оја прати 48 фотографија што приказују сва четири годишња доба у Аустралији. И на крају, Индијски океан уз обалу Аустралије.

Изгледа попут млека које је нетко убацио у кафу, описао је Јон и додао да су за ову прилику користили сателитске податке прикупљене током 31 дана и комбиновали их с таласним дужинама светлости која се одражава на океанској површини. Стварно је нешто посебно, рекао је Јон и последњу изведбу описао као мелодију инспирисану валцером. А за све оне који не могу толико чекати, браћа су направила Spektune, интернетског компоновањау који свако може учитати податке и направити своју мелодију.

(Извор Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар