MEĐU IZMEĐU

„SVETI GRAL” DIJABETESA

177 pregleda

Australijski naučnici kažu da su smislili sveti gral” među testovima postojanja šećera u krvi za dijabetičare.

Reč je o neinvazivnoj trakici koja proverava kolinu glukoze pomoću sline.Praćenje šećera u krvi je za mnoge dijabetičare bolan proces u kojem više puta dnevno moraju bosti prste za kap krvi koju stavljaju na trakicu za testiranje da doznaju koliko imaju šećera u krvi. Neki dijabetičari zbog svakodnevnog bolnog bockanja izbegavaju taj proces smanjenjem frekvencije uzimanja krvi.

Najnoviji test australijskih naučnika radi tako što je enzim koji otkriva glukozu ugrađen u njegov tranzistor i preko njega se šalje signal da je glukoza prisutna u krvi, opisao je šef tima znanstvenika Pol Dastur, profesor fizike na Univerzitetu Njukastl u Australiji.S obzirom na to da su elektronički materijali unutar testa zapravo mastila, on se može proizvoditi printanjem po niskoj ceni.

Taj test doista otvara mogućnost bezbolnog i jeftinog testiranja na glukozu i, nadamo se, s boljim ishodom za dijabetičare, ističe Dastur.Do novog testa naučnici su zapravo došli posve slučajno, radeći na solarnim ćelijama.Njihov projekat osigurao je 4,7 miliona dolara finansijske potpore australijske vlade za uspostavljanje fabrike za proizvodnju tih testova, ako klinička testiranja prođu u redu.

Nimalo manje važno nije ni to da se ova tehnologija može primeniti na testiranje protiv kovida-19, a i druga testiranja.Mislim da će to radikalno promeniti način na koji doživljavamo medicinske uređaje, posebno senzore jer ih možemo printati uz neverovatno mali trošak, objašnjavaPol Dastur.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar