MEĐU IZMEĐU

SVETLO MENJA PONAŠANJE

279 pregleda
Getty Images

Južnokorejski naučnici osmislili alat kojim mogu upravljati našim emocijama.

Pomoću svetla utiču na hemijski sastav u mozgu, a kad se svetlo ugasi, stvari se veoma brzo vraćaju u početno stanje.Grupa naučnika iz Južne Koreje osmislila je novi alat koji, koristeći samo svetlost, može upravljati emocijama, ponašanjem i mislima ljudi.Kako su naveli u objavi za medije, ontogenska tehnologija, koju nazivaju Opto-vTrap, može na hemijskom nivou, upravljati emocijama i ponašanjima ljudi.

Si Džastin Li iz Instituta za temeljne nauke (IBS) i profesor Heo Von Do iz korejskog Instituta nauke i tehnologije (KAIST) vodili su studiju objavljenu u naučnom časopisu Neuron, u kojoj su podrobnije opisali komponente i procese koji se nalaze u pozadini ove tehnologije.Kako su napisali, tokom istraživanja testirali su tehniku na miševima u laboratorijskim uslovima i otkrili da je plavo svetlo moglo privremeno da kontroliše otpuštanje neuroprenosnika, hemijske tvari odgovorne za komunikaciju među neuronima. Svetlost je pokrenula okupljanje vezikula (malih unutarćelijskih, membranom obavijenih vrećica koje prenose tvari) u mozgu, što je onemogućilo uobičajeno funkcionisanje neurona. Kad je svetlo ugašeno, neuroni su za jedan sat povratili svoje funkcije.

Autori studije ističu važnost daljih proučavanja ćelija mozga da bi se bolje upoznalo samo funkcionisanje mozga. Što se tiče primene njihovog alata u praksi, smatraju da bi se najbolje mogao koristiti u daljem istraživanju mozga, ali i za potencijalno lečenje određenih neuroloških poremećaja u budućnosti.Korišćenje Opto-vTrap-amože biti primenjeno ne samo u neuronaukama, već i u stvarnom životu. Pomoći će nam u mapiranju mozga, ali i u lečenju epilepsije, grčenja mišića i ostalih neuroloških poremećaja, istakao je dr Li.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar