MEĐU IZMEĐU

SVETSKA ELITA U BEOGRADU

329 pregleda

Više od 500 učesnika iz celog sveta razmatralo je najvažnije aspekte ove grane mehanike koja se bavi problemima prslina i njihovog uticaja na ponašanje materijala i konstrukcija.

Problem mehanike loma i integriteta konstrukcija centralna je tema 22. Evropske konferencije o lomu, koja je ove godine, od 27. do 31. avgusta, održana u Beogradu. Više od 500 učesnika iz celog sveta razmatralo je najvažnije aspekte ove grane mehanike koja se bavi problemima prslina i njihovog uticaja na ponašanje materijala i konstrukcija. Skup je organizovalo Društvo za integritet i vek konstrukcija „Prof. dr Stojan Sedmak”, u saradnji sa Evropskim udruženjem za integritet konstrukcija (ESIS).

Konferencija o lomu, koja se prvi put, posle 26 godina održava u Srbiji, svečano je otvorena u beogradskom hotelu „Metropol”. Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici resornih ministarstava u Vladi RS, Univerziteta u Beogradu, naučne i prvredne zajednice i druge brojne ugledne zvanice iz zemlje i sveta.

U ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, učesnike je pozdravio državni sekretar, prof. dr Viktor Nedović, koji je tom prilikom istakao važnost konferencije ne samo za Srbiju, nego i za region u celini. Ispred Mašinskog fakulteta i Univerziteta u Beogradu, skup je pozdravio i učesnicima poželeo uspešan rad, prof. dr Nenad Zrnić, novoizabrani prorektor za međunarodnu naučnu saradnju UB i prodekan za međunarodnu saradnju MF. Skupu su se obratili i organizatori prof. dr Aleksandar Sedmak, predsednik Društva za integritet i vek konstrukcija „Prof. dr Stojan Sedmak”, i prof. dr Lesli Banks Sils, predsednica ESIS-a.

Radni deo konferencije otvorilo je predavanje prof. Džejmsa Rajsa, vodećeg svetskog istraživača, koji je pre 50 godina formulisao jedan od najvažnijih parametara mehanike loma, tzv. J-integral. Prof. Rajs je profesor inženjerskih nauka i geofizike na Univerzitetu Harvrard, a poslednjih decenija bavi se temama u oblasti geomehanike – lednici, zemljotresi i sl. Njegovo predavanje na temu Perspectives on dynamic fracture arising from study of earthquake ruptures privuklo je veliku pažnju učesnika.

Prvi radni dan skupa obležila su još dva predavanja. Predstavnik Srbije prof. dr Jovo Jarić govorio je na temu Conservation laws of J integral type, a njegov kolega iz Hrvatske prof. dr Dražan Kozak na temu Integrity of pipeline by using pipe-ring testing, part 1.

Drugog dana, glavni uvodničari bili su prof. dr Joši Hong iz Kine na temu The State of the Art in Very-High-Cycle Fatigue Research, profesor Uve Zerbst sa temom Application of fracture mechanics to S-N curve prediction, prof. Majnhard Kuna sa radom Micromechanical modeling of fracture in metallic materials i prof. Nenad Gubeljak iz Slovenije koji je izlagao na temu Integrity of pipeline by using pipe-ring testing, Part 2.

Najnoviji istraživački pravci i rezultati u oblasti mehanike loma i integriteta konstrucija bili su u fokusu konferencije i narednih dana. Soft Network Composite Materials with Deterministic and Bio-Inspired Designs tema je predavanja prof. Jongganga Huanga iz SAD, njegovog zemljaka prof. Roberta Ričija Damage Tolerance in Biological and Metallic Material, prof. Vilijama Kurtina iz Švajcarske Mechanisms of Hydrogen Embrittlement: Insights from Atomistic Studies, a prof. Takajuki Kitamura iz Japana Challenge toward Nanometer Scale Fracture Mechanics.

U okviru konferencije organizovani su i mini-simpozijumi koji se bave najaktuelnijim temama iz oblasti mehanike loma, među kojima posebnu pažnju privlači simpozijum o vodoničnoj krtosti, najznačajnijem problemu korozionog loma.

Organizaciju 22. Evropske konferencije o lomu finansijski su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, EPS i drugi sponzori (Rumul, Messer, Sobriety), a veliku podršku pružio je Mašinski fakultet u Beogradu, koji je koorganizator Letnje škole mehanike loma.

(Izvor MF)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar