МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СВЕТСКА ЕЛИТА У БЕОГРАДУ

Више од 500 учесника (МФ)

Више од 500 учесника из целог света разматрало је најважније аспекте ове гране механике која се бави проблемима прслина и њиховог утицаја на понашање материјала и конструкција.

Проблем механике лома и интегритета конструкција централна је тема 22. Европске конференције о лому, која је ове године, од 27. до 31. августа, одржана у Београду. Више од 500 учесника из целог света разматрало је најважније аспекте ове гране механике која се бави проблемима прслина и њиховог утицаја на понашање материјала и конструкција. Скуп је организовало Друштво за интегритет и век конструкција „Проф. др Стојан Седмак”, у сарадњи са Европским удружењем за интегритет конструкција (ESIS).

Конференција о лому, која се први пут, после 26 година одржава у Србији, свечано је отворена у београдском хотелу „Метропол”. Свечаном отварању присуствовали су представници ресорних министарстава у Влади РС, Универзитета у Београду, научне и првредне заједнице и друге бројне угледне званице из земље и света.

У име Министарства просвете, науке и технолошког развоја РС, учеснике је поздравио државни секретар, проф. др Виктор Недовић, који је том приликом истакао важност конференције не само за Србију, него и за регион у целини. Испред Машинског факултета и Универзитета у Београду, скуп је поздравио и учесницима пожелео успешан рад, проф. др Ненад Зрнић, новоизабрани проректор за међународну научну сарадњу УБ и продекан за међународну сарадњу МФ. Скупу су се обратили и организатори проф. др Александар Седмак, председник Друштва за интегритет и век конструкција „Проф. др Стојан Седмак”, и проф. др Лесли Банкс Силс, председница ESIS-а.

Радни део конференције отворило је предавање проф. Џејмса Рајса, водећег светског истраживача, који је пре 50 година формулисао један од најважнијих параметара механике лома, тзв. Ј-интеграл. Проф. Рајс је професор инжењерских наука и геофизике на Универзитету Харврард, а последњих деценија бави се темама у области геомеханике – ледници, земљотреси и сл. Његово предавање на тему Perspectives on dynamic fracture arising from study of earthquake ruptures привукло је велику пажњу учесника.

Први радни дан скупа облежила су још два предавања. Представник Србије проф. др Јово Јарић говорио је на тему Conservation laws of J integral type, а његов колега из Хрватске проф. др Дражан Козак на тему Integrity of pipeline by using pipe-ring testing, part 1.

Другог дана, главни уводничари били су проф. др Јоши Хонг из Кине на тему The State of the Art in Very-High-Cycle Fatigue Research, професор Уве Зербст са темом Application of fracture mechanics to S-N curve prediction, проф. Мајнхард Куна са радом Micromechanical modeling of fracture in metallic materials и проф. Ненад Губељак из Словеније који је излагао на тему Integrity of pipeline by using pipe-ring testing, Part 2.

Најновији истраживачки правци и резултати у области механике лома и интегритета конструција били су у фокусу конференције и наредних дана. Soft Network Composite Materials with Deterministic and Bio-Inspired Designs тема је предавања проф. Јонгганга Хуанга из САД, његовог земљака проф. Роберта Ричија Damage Tolerance in Biological and Metallic Material, проф. Вилијама Куртина из Швајцарске Mechanisms of Hydrogen Embrittlement: Insights from Atomistic Studies, а проф. Taкaјуки Китамура из Јапана Challenge toward Nanometer Scale Fracture Mechanics.

У оквиру конференције организовани су и мини-симпозијуми који се баве најактуелнијим темама из области механике лома, међу којима посебну пажњу привлачи симпозијум о водоничној кртости, најзначајнијем проблему корозионог лома.

Организацију 22. Европске конференције о лому финансијски су подржали Министарство просвете, науке и технолошког развоја РС, ЕПС и други спонзори (Rumul, Messer, Sobriety), а велику подршку пружио је Машински факултет у Београду, који је коорганизатор Летње школе механике лома.

(Извор МФ)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар