МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СВЕТСКА НАНОЕЛИТА

Учесници 2016. (Јукомат)

Учесници 2016. (Јукомат)

И ове године, као и у протекле 22,  од 4. до 8. септембра, деветнаести пут заредом, у Херцег Новом окупиће врхунски научници у области нових материјала и нанотехнологија: од Харварда до Берклија, од Лозане до Баселоне, од Токија до Сеула, од Москве до Беча…

Проф. др Драган Ускоковић

Проф. др Драган Ускоковић

Од 4. до 8. септембра Херцег Нови биће домаћин Деветнаесте годишње конференције Друштва за истраживање материјала Србије YUCОМАТ 2017, чији је организатор Друштво за истраживање материјала Србије, а под високим покровитељством Америчког и Европског друштва за истраживање материјала и Федерације европских друштава за материјале. Kао и протекле 22 године доћи ће истакнути научници водећих универзитета и лабораторија, као што су Стенфорд, Беркли, Харвард, Лос Анђелес, Чикаго, Бостон, Ирвин, Лозана, Берлин, Дрезден, Kарлсруе, Торонто, Барселона, Мадрид, Токио, Тајпеи, Сеул, Москва, Варшава, Праг, Гетеборг,  Беч, Брукхејвен, Аргон, Јилих, Оук Риџ, Новосибирск итд.

Ретке су у свету научне конференције
на којима се за могу чути толике
новине. Од 45 предавача по позиву,
две трећине први пут учествују.

Овогодишњим програмом предвиђено је седам пленарних седница и шест симпозијума, посвећених новим методама синтезе и процесирања материјала, новим материјалима за примену у високим технологијама, наноструктурним материјалима, екоматеријалима и технологијама и биоматеријалима. Више стотина научника из тридесетак земаља саопштиће око 140 радова, од чега 45 по позиву (23 из САД). Kао и претходних, и ове године две трећине је из иностраних лабораторија, остали су домаћих аутора или резултат заједничких истраживања домаћих и иностраних истраживача.

Нови материјали представљају окосницу технолошког развоја и доприносе бројним националним приоритетима: заштити здравља, квалитету животне средине, уштеди енергије, информацијама и комуникацијама, инфраструктури, транспорту и уопште одрживом развоју.

Након свечаног отварања 4. септембра овогодишњи добитник награде Друштва за истраживање материјала Србије за трајан и изванредан допринос науци и инжењерству материјала, академик Велимир Мимо Радмиловић са Технолошко-металуршког факултета у Београду, говориће о врхунским научним и технолошким остварењима у области физичке металургије, фазних трансформација, нанонаука и нанотехнологија и саопштити неке од својих најзначајнијих остварења. Kао претходна два добитника (Иван Божовић и Гордана Вуњак-Новаковић), и он је своје основно истраживачко образовање стекао у Београду, а најзначајнија остварења у Националном центру за електронску микроскопију у Берклију, где је у више наврата провео готово двадесетак година.

Ретке су и у свету научне конференције на којима се за могу чути толике новине. Од 45 предавача по позиву који ће говорити о најактуелнијим темама нових материјала и нанотехнологија, дце трећине први пут учествује на YUCОМАТ-у. Тешко је одлучити  шта истаћи, јер је сваки од позваних на свој начин јединствен.

Прва седница започеће излагањем о глобалним могућностима које стоје пред нанонаукама и нанотехнологијама у следећим годинама и највећим изазовима: у неуронаукама и науци о микробима. У  низу предавања размотриће се принципи синтезе на атомској скали и улоге међуповршинских феномена у изградње наносистема с тачно дефинисаним саставом, особинама и областима примене.

Друга је посвећена испитивању високотемпературних процеса високорезолуционом електронском микроскопијом. Захваљујући све већим могућностима високорезолуционе електронске микроскопије могуће је директно пратити морфолошке и хемијске промене на високим температурама.

И следећег дана, који је одређен за нанотехнологије у медицини с посебним оствртом на персонализовану медицину, биће нагласак на наночестицама које носе одговарајуће лекове и користе се као „чудесни меци” за директно продрање у ћелије канцера, дијабетеса или других болести. С посебном пажњом се ишчекује предавање о две деценије комерцијализације нанотехнологија у медицини, које ће одржати главни и одговорни уредник врло угледног часописа International Journal of Nanomedicine, дијамантски спонзор скупа.

Новина је једнодневни мини симпозијум посвећен истакнутим научницима с бившег југословенског простора који су направили значајна остварења у области науке и инжењерства материјала у свету. Ове године их учествује 14 из најпознатијих светских истраживачких центара и са универзитета (Брукхејвен, Аргон, Оук Риџ, Торонто, Лозана, Северна Kаролина, Филаделфија, Ирвин, Аделејд).

Друштво за истраживање материјала Србије значајну пажњу посвећује младим истраживачима (до 35 година) награђујући најбоље из категорија доктората одбрањених између две конференције, најбоље усмено излагање и постер презентацију. И на овој конференцији доделиће се награде које добитницмаа омогућују учешће на великој EUROMAT Junior конференцији у јулу 2018. у Будимпешти.

С обзиром на велики број поднетих научних радова еминентних иностраних и домаћих аутора, разноликост тема и низ пратећих манифестација, YUCOMAR 2017 ће се засигурно и овог пута потврдити као врхунска научна конференција из области нових материјала и нанотехнологија.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар