MEĐU IZMEĐU

SVETSKA NANOELITA

417 pregleda
Učesnici 2016. (Jukomat)

I ove godine, kao i u protekle 22,  od 4. do 8. septembra, devetnaesti put zaredom, u Herceg Novom okupiće vrhunski naučnici u oblasti novih materijala i nanotehnologija: od Harvarda do Berklija, od Lozane do Baselone, od Tokija do Seula, od Moskve do Beča…

Prof. dr Dragan Uskoković

Prof. dr Dragan Uskoković

Od 4. do 8. septembra Herceg Novi biće domaćin Devetnaeste godišnje konferencije Društva za istraživanje materijala Srbije YUCOMAT 2017, čiji je organizator Društvo za istraživanje materijala Srbije, a pod visokim pokroviteljstvom Američkog i Evropskog društva za istraživanje materijala i Federacije evropskih društava za materijale. Kao i protekle 22 godine doći će istaknuti naučnici vodećih univerziteta i laboratorija, kao što su Stenford, Berkli, Harvard, Los Anđeles, Čikago, Boston, Irvin, Lozana, Berlin, Drezden, Karlsrue, Toronto, Barselona, Madrid, Tokio, Tajpei, Seul, Moskva, Varšava, Prag, Geteborg,  Beč, Brukhejven, Argon, Jilih, Ouk Ridž, Novosibirsk itd.

Retke su u svetu naučne konferencije
na kojima se za mogu čuti tolike
novine. Od 45 predavača po pozivu,
dve trećine prvi put učestvuju.

Ovogodišnjim programom predviđeno je sedam plenarnih sednica i šest simpozijuma, posvećenih novim metodama sinteze i procesiranja materijala, novim materijalima za primenu u visokim tehnologijama, nanostrukturnim materijalima, ekomaterijalima i tehnologijama i biomaterijalima. Više stotina naučnika iz tridesetak zemalja saopštiće oko 140 radova, od čega 45 po pozivu (23 iz SAD). Kao i prethodnih, i ove godine dve trećine je iz inostranih laboratorija, ostali su domaćih autora ili rezultat zajedničkih istraživanja domaćih i inostranih istraživača.

Novi materijali predstavljaju okosnicu tehnološkog razvoja i doprinose brojnim nacionalnim prioritetima: zaštiti zdravlja, kvalitetu životne sredine, uštedi energije, informacijama i komunikacijama, infrastrukturi, transportu i uopšte održivom razvoju.

Nakon svečanog otvaranja 4. septembra ovogodišnji dobitnik nagrade Društva za istraživanje materijala Srbije za trajan i izvanredan doprinos nauci i inženjerstvu materijala, akademik Velimir Mimo Radmilović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, govoriće o vrhunskim naučnim i tehnološkim ostvarenjima u oblasti fizičke metalurgije, faznih transformacija, nanonauka i nanotehnologija i saopštiti neke od svojih najznačajnijih ostvarenja. Kao prethodna dva dobitnika (Ivan Božović i Gordana Vunjak-Novaković), i on je svoje osnovno istraživačko obrazovanje stekao u Beogradu, a najznačajnija ostvarenja u Nacionalnom centru za elektronsku mikroskopiju u Berkliju, gde je u više navrata proveo gotovo dvadesetak godina.

Retke su i u svetu naučne konferencije na kojima se za mogu čuti tolike novine. Od 45 predavača po pozivu koji će govoriti o najaktuelnijim temama novih materijala i nanotehnologija, dce trećine prvi put učestvuje na YUCOMAT-u. Teško je odlučiti  šta istaći, jer je svaki od pozvanih na svoj način jedinstven.

Prva sednica započeće izlaganjem o globalnim mogućnostima koje stoje pred nanonaukama i nanotehnologijama u sledećim godinama i najvećim izazovima: u neuronaukama i nauci o mikrobima. U  nizu predavanja razmotriće se principi sinteze na atomskoj skali i uloge međupovršinskih fenomena u izgradnje nanosistema s tačno definisanim sastavom, osobinama i oblastima primene.

Druga je posvećena ispitivanju visokotemperaturnih procesa visokorezolucionom elektronskom mikroskopijom. Zahvaljujući sve većim mogućnostima visokorezolucione elektronske mikroskopije moguće je direktno pratiti morfološke i hemijske promene na visokim temperaturama.

I sledećeg dana, koji je određen za nanotehnologije u medicini s posebnim ostvrtom na personalizovanu medicinu, biće naglasak na nanočesticama koje nose odgovarajuće lekove i koriste se kao „čudesni meci” za direktno prodranje u ćelije kancera, dijabetesa ili drugih bolesti. S posebnom pažnjom se iščekuje predavanje o dve decenije komercijalizacije nanotehnologija u medicini, koje će održati glavni i odgovorni urednik vrlo uglednog časopisa International Journal of Nanomedicine, dijamantski sponzor skupa.

Novina je jednodnevni mini simpozijum posvećen istaknutim naučnicima s bivšeg jugoslovenskog prostora koji su napravili značajna ostvarenja u oblasti nauke i inženjerstva materijala u svetu. Ove godine ih učestvuje 14 iz najpoznatijih svetskih istraživačkih centara i sa univerziteta (Brukhejven, Argon, Ouk Ridž, Toronto, Lozana, Severna Karolina, Filadelfija, Irvin, Adelejd).

Društvo za istraživanje materijala Srbije značajnu pažnju posvećuje mladim istraživačima (do 35 godina) nagrađujući najbolje iz kategorija doktorata odbranjenih između dve konferencije, najbolje usmeno izlaganje i poster prezentaciju. I na ovoj konferenciji dodeliće se nagrade koje dobitnicmaa omogućuju učešće na velikoj EUROMAT Junior konferenciji u julu 2018. u Budimpešti.

S obzirom na veliki broj podnetih naučnih radova eminentnih inostranih i domaćih autora, raznolikost tema i niz pratećih manifestacija, YUCOMAR 2017 će se zasigurno i ovog puta potvrditi kao vrhunska naučna konferencija iz oblasti novih materijala i nanotehnologija.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar