MEĐU IZMEĐU

SVETSKA POČAST SRPKINJI

353 pregleda

Profesorka Dragana Cvetković Ilić iz Niša izabrana je za člana borda najznačajnijeg svetskog matematičkog udruženja za linearnu algebru. To je najveće priznanje koje je postigao jedan matematičar iz Srbije u toj oblasti.

 Iza Dragane Cvetković Ilić je puno rada i nekoliko značajnih priznanja. Bila je najbolji matematičar mlađi od četrdeset godina i prva je dobitnica nagrade Uneska za žene u nauci. Članica je Društva za linearnu algebru sa sedištem u Americi više od deset godina ali ju je vest da je, tajnim glasanjem, izabrana za člana borda direktora ipak iznenadila. „Mogu samo da kažem da mi predstavlja veliko zadovoljstvo i čast da predstavljam svoju zemlju, svoj fakultet i univerzitet”, izjavila je prof. dr Dragana Cvetković Ilić.

Matematiku kao životno opredeljenje izabrala je u gimnaziji koju je, kao talentovani učenik, završila za tri godine kao i Prirodno-matematički fakultet u Nišu na kome radi kao redovni profesor. Već 15 godina predaje i specijalnom odeljenju za nadarene matemetičare u niškoj gimnaziji „Svetozar Marković”.

„Zanimanje matematičara je jako aktuelno danas i matematičari nalaze svoje mesto ne samo u školi, nego i u privredi, u industriji, na berzama, u bankama. Tako da svima koji imaju ljubav prema matematici predlažem da je gaje, da se bave ovom zaista divnom naukom”, istakla je Cvetković Ilić. Matematičar je bio i Draganin tata i nosi je, kaže, u genima, pa je za nju matematika i više od nauke.

„Mislim da je matematika svuda oko nas i da je ona jednostavno, kao što mnogi kažu, kraljica svih nauka. Od samog jutra krenemo da mislimo i nismo ni svesni da koristimo matematičku logiku i mislim da je za život to mala prednost koju matematičari imaju u odnosu na druge”, zaključila je profesorka Cvetković Ilić. Draganin mandat u direktoru borda počinje 1. marta i traje tri godine, a u tome, kao i uvek do sada, može da račua na podršku svoje porodice – supruga i dve kćerke.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar