MEĐU IZMEĐU

SVETSKI VRH BESEDNIŠTVA

395 pregleda

Tim studenata Pravnog fakulteta postigao je veliki uspeh u konkurenciji od preko 370 fakulteta iz više od 85 zemalja sveta.David Vučinić i Stefan Stanimirović nagrađeni su kao jedni od najboljih govornika.

Tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu je, posle odličnih nastupa na pripremnim turnirima u Milanu, Minhenu i Beogradu, na dvadeset šestom takmičenju studenata prava iz oblasti arbitraže i međunarodnog privrednog prava – Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, koje je održano u periodu od 12. do 18. aprila u Beču postigao još jedan veliki uspeh plasmanom u finalne runde usmenog dela takmičenja u konkurenciji od preko 370 fakulteta iz više od 85 zemalja sveta, a studenti David Vučinić i Stefan Stanimirović nagrađeni su kao jedni od najboljih govornika.

Stefan Stanimirović je za svoje pravničke veštine dobio pohvalnu nagradu (Honorable Mention) koju je ove godine dobilo svega tri odsto učesnika, a David Vučinić je osvojio visoko drugo mesto (Martin Domke Award – Best Individual Oralists) u konkurenciji 2.500 učesnika čime je ostvaren najveći uspeh beogradskog tima u ovom segmentu takmičenja za 17 godina učešća. Tim je za takmičenje pripremala, kao i prethodnih 16 godina, dr Milena Đorđević, upravnica Centra za pravne veštine, uz nesebičnu pomoć i zalaganje asistenta Uroša Živkovića i studentkinja doktorskih i master studija Pravnog fakulteta Andree Nikolić, Milice Arsić, Sare Stojković i Ivane Barać, i uz svesrdnu pomoć bivših učesnika na ovom takmičenju.

Po broju osvojenih nagrada tokom 17
godina učešća na ovom takmičenju, kao
i po kontinuitetu plasmana u finalne
runde takmičenja, Pravni fakultet
Univerziteta u Beogradu se i dalje nalaz
u deset najboljih fakulteta sveta.

Takmičenje Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot sastoji se u rešavanju jednog zadatog slučaja iz oblasti arbitražnog prava i prava međunarodne prodaje robe. U prvom, pisanom delu takmičenja, timovi sastavljaju podneske u ime tužioca i tuženog, dok u drugoj, usmenoj fazi takmičenja, simuliraju postupak pred međunarodnom trgovinskom arbitražom iznoseći argumente pred tročlano arbitražno veće.

Na usmenom delu takmičenja u prva četiri dana svaki tim ima četiri nastupa, od čega dva u ulozi tužioca, a dva u ulozi tuženog. Na svakom susretu svaki od tri arbitara ocenjuje oba govornika jednog tima i tako se, na osnovu 24 dobijene ocene, na kraju četvrtog dana pravi rang lista kvalifikacione faze usmenog dela takmičenja. Najbolja 64 tima se tada dele u 32 para i prelaze u finalne runde, koje se dalje odvijaju po sistemu eliminacije.

Ilustracija (Vikipedija)

Plasman u finalne runde se sam po sebi smatra velikim uspehom, imajući u vidu da na takmičenju učestvuje preko 370 univerziteta. Otuda se 64 finalista za ovaj uspeh i nagrađuju Honorable Mention nagradom, koju je i ove godine poneo Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Teme koje je ovogodišnje takmičenje razmatralo ticale su se nadležnosti arbitražnog tribunala za adaptaciju ugovora, dopuštenosti dokaza pribavljenih nezakonitim radnjama prema hongkonškim arbitražnim pravilima, kao i posledica  promenjenih okolnosti na ugovor o međunarodnoj prodaji robe u skladu sa odredbama UN konvencije o ugovorima o međunarodnoj prodaji robe i UNIDROIT načelima za međunarodne trgovinske ugovore.

U kvalifikacionoj fazi takmičenja naši studenti su se susreli sa timovima iz Nemačke (University of Marburg), SAD (University of California, Berkeley), Saudijske Arabije (Dar Al-Hekma University) i Irske (University of Doublin), ostvarili veoma zapažene nastupe, vrsno poznavanje relevantne pravne materije i izvanredne advokatske veštine. Odlični nastupi tima Pravnog fakulteta u ova četiri dana obezbedili su im plasman u eliminacione runde u kojima su se našla 64 najbolja tima od preko 370 univerziteta, što je do sada rekordan broj učesnika na takmičenju u Beču.

Još bolji plasman beogradskog tima na ovom takmičenju osujetili su studenti Manhajma, koji su od naših, prema mišljenju arbitražnog veća, bili bolji u eliminacionim rundama. Pobednik usmenih rundi ovogodišnjeg takmičenja bio je Pravni fakultet Penn State univerziteta iz SAD.

Po broju osvojenih nagrada tokom 17 godina učešća na ovom takmičenju, kao i po kontinuitetu plasmana u finalne runde takmičenja, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu se i dalje nalazi u deset najboljih fakulteta sveta.

(Izvor CPN)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar