МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СВЕТСКО-СРПСКА УЧИТЕЉИЦА

Са ученицима (Printscreen)

Учитељица мионичке Основне школе „Милан Ракић Жељана Радојичић-Лукић је добитница светског признања за изузетан допринос образовању. Признање јој је додељено у Индији, на Светском образовном форуму у Њу Делхију.

 Ова глобална награда има циљ да препозна изузетне наставнике из целог света који дају допринос својој професији, а ове године награде су уручене наставницима из 72 земље света. Гостујући у Јутарњем програму награђена учитељица, Жељана Радојичић-Лукић, најпре је својим колегама честитала данашњи празник, Светски дан учитеља, са жељом да се сви заједно потруде да буду видљивији и да покушају да мењају слику образовања.

„Оно што ми радимо у учионицама је јако значајно и то је први услов. Други услов је да мотивишемо и инспиришемо друге наставнике. Морамо бити неко ко је изашао из учионица, изашао мало из оквира и који на један другачији начин гледа на образовање, а нарочито кроз мотивацију како би нам се сутра најбољи одлучивали за наставничку професију”, истиче награђена наставница.

Признања као признања су ласкава, пријају, дају ветар у леђа, али и намећу обавезу, додаје гошћа Јутарњег програма. Када је 2018. године изабрана међу 50 најбољих наставника на свету, одлучила је да са колегиницом из Македоније покрене иницијативу за оснивање асоцијације најбољих наставника са простора бивше Југославије са циљем да афирмишу наставничку професију. Пројекат „Чаробног села”, који је покренула пре више година, а представљен је и у Индији, препознао је Уницеф и финансијски га подржао. Међутим, како наводи гошћа Јутарњег програма, од тада нико није ништа уложио у ову иницијативу.

„Такав концепт не постоји нигде у свету, а намењен је генерацијама које су рођене и одрасле уз паметне телефоне. Зато је битно да их учимо животним вештинама, да пролазе кроз искуствена учења, а не само кроз теоријска знања. Нажалост, пројекат ,Чаробно село᾽ и сви остали пројекти су подржани од стране мојих колега и од неких институција, али нису постали део система”, додаје награђена учитељица. Међутим, Жељана Радојичић-Лукић веру је да као што вода увек нађе пут, да и добре идеје морају бити препознате.

Вршњачко насиље

Да ли најбољи наставници имају кључ за вршњачко насиље. Наше друштво је подложно стереотипима, предрасудама и дискриминацији и деца долазе у школу са тим предрасудама и упадају у конфликтне ситуације, истиче гошћа Јутарњег програма.

 „Сада имам четврти разред, а када су били први разред, цео септембар и октобар је било бојно поље у учионици. Кад год бих ушла био је хаос. Проблем сам превазилазила тако што сам тренутно решавала конфликте, без одлагања. Прекидали смо сваку активност и расправљали о проблему. Сада имам једно јако хомогено одељење, групу која се воли као да су браћа рођена, истиче учитељица Жељана.

 (Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар