MEĐU IZMEĐU

SVIRA 17.000 GODINA

206 pregleda

Velika školjka koja se čuva u u Francuskom muzeju smatra se najstarijim poznatim instrumentom-školjkom. Iako je decenijama zanemarena kao eksponat, ona još uvek proizvodi dubok, prigušen zvuk.

U Francuskim Pirinejima je 1931. godine, tokom iskopavanja pećine Marsoulas sa praistorijskim zidnim slikama, pronađena i školjka koja svira. Ona se čuva u Prirodnjačkom muzeju u Tuluzu u Francuskoj.Školjka je prelepo ukrašena crvenim hematitom, što znači da je bila posebno vredan predmet.  U prošlosti su se školjke koristile u muzičkim i ceremonijalnim tradicijama, u drevnoj Grčkoj, Japanu, Indiji i Peruu.

Pećina Marsoulasbila je prva bogato ukrašena pećina pronađena u Pirinejima. Otkrivena je 1897. godine, i primer je kulture kasnog paleolita u zapadnoj Evropi.Većina nalaza pronađenih u pećini tokom arheoloških iskopavanja čuva se u muzeju u Tuluzu. Tu je i otkriće školjke velikog morskog puža (Charonia lampas).Velika školjka koja se čuva u u Francuskom muzeju smatra se najstarijim poznatim instrumentom-školjkom. Iako je decenijama zanemarena kao eksponat, ona još uvek proizvodi dubok, prigušen zvuk.

Arheolozi sa Univerziteta u Tuluzu nedavno su je ponovo pogledali i utvrdili da je pre par hiljada godina, školjka bila modifikovan duvački instrument, jer se na njoj nalaze neobične šupljine. Pozvali su francuskog svirača da nešto odsvira na školjci.„Čula sam ga prvi put, za mene je to bila velika emocija – i veliki stres”, rekla je arheolog Kerol Fric.Rog školjke davao je jasne ce”i de” tonske note. Istraživači procenjuju da je školjka stara oko 17.000 godina.

„Instrument školjke pronađen u pećini Marsoulas najstariji je poznati primer. Prethodni primerak školjke pronađen je u Siriji, a bio je star oko 6.000 godina”, rekao je arheolog iz Tuluza Žil Tusel.Arheolozi su na školjki otkrili tragove crvenog pigmenta koji ukazuje na isti materijal pronađen na zidu pećine Marsoulas, koja se nalazi u blizini okeana.To ukazuje da su se praistorijski ljudi kretali i trgovali.„Ovo otkriće nas podseća da su njihovi životi bili mnogo bogatiji i složeniji od pukog kamenog alata i lova krupne divljači”, istakla je arheolog Margaret sa Univerziteta Berkli.„Ono što školjke čini toliko zanimljivim je spiralna šupljina koju je stvorila priroda savršeno vešta u muzičkoj rezonanci”, rekao je Raul Mortez, kompozitor u Montrealu, koji je proučavao akustiku školjki.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar