MEĐU IZMEĐU

TADA SVI PROPADNEMO

243 pregleda

Zašto se taj osećaj javlja kada tonemo u san?

Da li ste se ikada, u trenutku kada tonete u san, trznuli zbog osećaja propadanja? Niste jedini. Ovaj fenomen je veoma čest i zove se hipnički trzaj.Stručnjak za spavanje, dr Vilijam Koler, kaže da je 70 odsto ljudi bar jednom iskusilo neobičan trzaj ili osećaj propadanja kada tone u san.„Hipnički trzaj je normalna pojava. Odnosi se na telesno iskustvo kod kog se mišići skupljaju, pa se udovi ili celo telo trznu. Uglavnom se javlja kada telo iz stanja budnosti prelazi u san i traje pola sekunde ili manje, pa se ne smatra opasnim, objasnio je dr Koler za nbc NBC News.

Iznenadne trzaje može prouzrokovati i neispavanost„Zapravo terate svoje tijelo da ostane budno, a ono to ne želi. Kad se hipnički trzaj dogodi, to je znak da će telo peći iz prve faze sna u REM fazu, dodaje dr Koler.Spavanje se sastoji od nekoliko faza, a njihovi ciklusi se ponavljaju četiri do pet puta tokom noći.

„Vaša kontrola nad pokretima mišića u snu se razlikuje od one kad ste budni, pa se zato udovi trzaju. Ne brinite, nije čudno ako osetite propadanje kad tonete u san. Takođe nije ni nešto opasno, pa ne bi trebalo da se zbog toga brinete, rekao za Mic stručnjak za spavanje Rafael Pelajo iz Centra za medicinu spavanja Stanford.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar