MEĐU IZMEĐU

TAJANSTVENE PORUKE

551 pregleda
Čak i krstovi (Vikipedija)

Na „steli Montoro“, pronađenoj blizu Kordobe u Španiji, postoje nerazumljivi znaci i crteži, stari 28 vekova, dakle iz vremena mnogo pre Isusa Hrista.

Ko zna šta piše, niko ne može to da pročita. Da li su čitači na tragu rešenja. Na „steli Montoro“, pronađenoj blizu Kordobe u Španiji, postoje nerazumljivi znaci i crteži, stari 28 vekova, dakle iz vremena pre Isusa Hrista. Šta je marljivi zapisničar ili više njih želeo da poruči budućim pokolenjima?

Kamena ploča je, po svemu sudeći,
jezička mešavina španskog, grčkog,
iberskog, južnoarapskog i hananskog.

Kamena ploča je nađena 2002. godine i od tada stručnjaci se muče da je odgonetnu. Novi članak koji se nedavno pojavio u časopisu Antiquity nagovešćuju proboj. Znalci su je brže-bolje uporedili s čuvenim kamenom iz Rozete, na kojem su izmešani egipatski hijeroglifi, starogrčki i demotskim pismom (uprošćeni hijeroglifi).

Svakojaki ureti (Univerzitet Sevilja)

Španska kamena ploča je, po svemu sudeći, još veća jezička mešavina koja se sastoji od španskog, grčkog, iberskog, južnoarapskog i hananskog. Nevolja je u tome što nije jasno šta urezi, zapravo, pojedinačno znače, uprkos korišćenjuu prepoznatljivih jezičkih znakova. I da li ih nešto, uopšte, povezuje u reči i rečenice.

Na osnovu programa koji objedinjuje hemijsku karakterizaciju, digitalno slikanje i geolitološku i epigrafsku analizu, zajedno s dodatnim arheološkim istraživanjima, na Univerzitetu Sevilji su obelodanili dve pretpostavke.

Ploča potiče iz gvozdenogdoba, od 9. do 3. veka pre nove ere, a ispisali su je ili, tačnije reći, svakojake simbole urezali nepismeni ljudi koji su se u to vreme seljakali. Drugim rečima, molgla bi se nazvati nesvakidašnjim „kamenim dnevnikom” njihovog putovanja.

Verovatno je to započelo susretom s hananskim doseljenicima semitskog porekla s Bliskog istoka, često nazivanim Feničanima, koji već živeli na jugu Iberijskog poluostrva. Smatra se izmuteljima prvog pisma, što nije bez osporavanja. Nepismeni domoroci su to gledali i svojim neobičnim urezima, i ne razumevajući šta piše, prenosili u vidu crteža na kamenu ploču.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar