MEĐU IZMEĐU

TAJNA DUGIH TREPAVICA

137 pregleda
Shutterstock

Da li ste se nekad našli u situaciji da se ljudi posebno trude oko jedne osobe – čak i ako niko od njih nije romantično zainteresovan za istu?

Možda joj se dive, možda imaju neki interes… Naučnici kažu da to interesovanje i pažnja mogu da se objasne naučno.Drugim rečima, možda prebrzo donose pozitivne zaključke – ponekad, samo na osnovu dužine trepavica.Kako veštačke trepavice utiču na privlačnost?

Ejmi Adam je u Lepota je u očima posmatrača (2021) istraživala uticaj trepavica na privlačnost. Ustanovila je da su neki aspekti fizičke privlačnosti povezani sa kulturom i vremenom u kom živimo, dok drugi služe kao pokazatelji zdravlja, mladosti, čak i plodnosti.

Vaš kao i kosa, trepavice se vremenom menjaju i mogu poslužiti kao pokazatelj znakova plodnosti prilikom odabira partnera. U ovom istraživanju Adamova je manipulisala dužinom trepavica na fotografijama muškaraca i žena da bi procenila razlike. Otkrila je da su žene (ali ne i muškarci) s dužim trepavicama ocenjene kao privlačnije, zdravije i ženstvenije.Što se tiče starosti, otkrila je da su starije žene imale više koristi od produženih trepavica nego mlađe, ali je primetila i da dužina ne umanjuje našu sposobnost da procenimo starost žene.

Ispitanici su kao privlačnije birali žene čije su trepavice bile duže. To ide u prilog praksi uvećavanja trepavica zarad lepote i privlačnosti koja se praktikuje više od 4.000 godina. U drevnom Egiptu su ih docrtavali, a tokom srednjeg veka, trepavice su smatrane simbolom prekomerne seksualnosti, pa su ih žene uklanjale sa lica.Njeno istraživanje sugeriše, da su duže trepavice spoljni znak zdravlja i ženstvenosti i stoga se mogu biti znak plodnosti, a ne samo kao prozvoljni kulturološki odabir pojedinca.

Adamova je, takođe, prepoznala trepavice kao samo jednu karakteristiku koja utiče na našu percepciju starosti i privlačnosti. Ona vidi mogućnost da drugi spoljašnji znaci kao što su kosa (boja, dužina i sl.) kao i bore, imaju veći uticaj na uočavanje znakova starosti.Napominje da bi bez ovih alternativnih spoljnih znakova, dužina trepavica zaista ne bi mogla da utiče na našu percepciju starosti, pogotovo kod žena koje su bile starije.

Adamova kaže da njeno istraživanje potvrđuje da trepavice mogu da utiču na društvenu interakciju, ali da takođe njena otkrića treba analizirati u kontekstu. Npr. u sličnoj studiji iz 2019. godine, istraživači su eliminisali druge bitne faktore koji utiču na izgled kao što su boja kose, dužina i stil. Tada su došli do zaključka da mlađe žene izgledaju starije sa šminkom, dok je starije žene šminka činila mlađima. Dakle, postoje još neke stvari koje treba analizirati i istražiti da bi se dobila potpuna slika.Na kraju, Adamova zaključuje da su razgovor, harizma, ljubaznost i saosećanje osobine koje utiču na privlačnost, bez obzira na dužinu trepavica. Dakle, trepavice će vas sigurno privući, ali treba da uzmete u obzir ceo paket.

(Izvor Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar