MEĐU IZMEĐU

TAJNA KOPTSKE VRADŽBINE

Skrivena poruka (Vikipedija)

Prevodioci sa Univerziteta u Strazburu, predvođeni Korhijem Dosom, uspeli su da dešifruju zbunjujući kod koji je u javnosti prvenstveno prepoznat zbog navedenih struktura koje su, po mišljenjima nekih, povezane lancem.

Drevni papirus s dva oblika nalik pticama, koji se nalazi na Univerzitetu Makveri, napisan je na koptskom i donedavno niko nije uspeo da ga dešifruje. Međutim, upravo je taj alfabet poslužio kao kostur za razotkrivanje…

U vremenima kada je hrišćanstvo bujalo
na severu Afrike, autori su se odlučili
na skrivanje i šifrovanje, da ne bi prošli
kao njihovi prethodnici gnostici s
apokrifnim jevanđeljima.

Prevodioci sa Univerziteta u Strazburu, predvođeni Korhijem Dosom, uspeli su da dešifruju zbunjujući kod koji je u javnosti prvenstveno prepoznat zbog navedenih struktura koje su, po mišljenjima nekih, povezane lancem. Rad o ovom dokumentu izašao je u časopisu „Žurnal za koptske studije”. Pretpostavlja se da je star oko 1.300 godina, što ne znači da nije reč o kopiji nekih ranijih dokumenata.

U vremenima kada je hrišćanstvo bujalo na severu Afrike, autori su se odlučili na skrivanje i šifrovanje, da ne bi prošli kao njihovi prethodnici gnostici s apokrifnim jevanđeljima. Tako se krilata stvorenja gledaju, odmeravaju i udovima okružuju, najverovatnije vezana lancem. Desna kreatura ima dva uha ili roga, obe krase perje i ljuske, a pretpostavlja se da su različitih polova.

Korhi Doso (Vikipedija)

Zašto tolika simbolika i šifrovanje? Verovatno jer je u pitanju magijski priručnik napisan na koptskom, što nije bilo preterano popularno u tom vremenu. „Pozivam se na tebe, poznatog kao Hrista, Boga Izraelovog…” Kasnije se spominju razrešenje, deca Adamova, pa se pretpostavlja da pasus ima veze s progonom iz rajskog vrta. Navodi se i Ahitofel, čovek koji je izdao kralja Davida, ali bez dodatnih objašnjenja. Tako da definitivno postoji povezanost između ritualne magije i pojedinih delova same „Biblije”.

Korhi Doso smatra da dešifrovani
materijal ima veze s ljubavnom magijom.

Kao da je reč ili o zabranjenoj praksi ili o poštovanju prirodnih sila. Doso tumači kako je ovo zapravo samo delić većeg teksta, možda čak i magijskog obrednika za neku širu svrhu, ali na temelju ovih fragmenata teško je davati veće zaključke. Jedno je sigurno, naslovna slika služi da se impresionira polaznik ili praktikant i da pre rituala bude uljuljkaniji u željenu atmosferu. Doso smatra da dešifrovani materijal ima veze s ljubavnom magijom.

„Hrišćanski tekstovi iz Egipta u kojima se koriste ljubavne čarolije impliciraju kako nije problem u ljubavi, već u nedostupnosti – muškarac nema pristup devojci zato što nisu venčani, zato što je pod nečijom zaštitom ili zato što je udata za nekog drugog”. Zato se magijom razbijaju ljubavni trouglovi ili se omađija željena osoba.

Zanimljivo, naučnici kao misteriju navode i sam dolazak papirusa u njihove ruke. Naime, ne postoje dokumenti o donaciji ili otkupu priručnika na Univerzitetu. Samim tim, nije jasno kako se našao u arhivi. Smatra se da je dospeo u Australiju do 1985. godine, kao zaseban papirus ili deo nekog većeg zapisa, poput recimo „Priručnika za ritualne moći”.

Kako Uneskov sporazum o antikvitetima brani skladištenje svih artefakata koji su nakon 1972. napustili zemlju porekla, naučnicima trenutno odgovara situacija u kojoj nije poznat datum prijema. U suprotnom bi isti bio dodeljen Ministarstvu antikviteta Egipta, pa bi ekspertiza bila značajno otežana. Bilo kako bilo, ovo je jedan od najznačajnijih fragmenata ritualne i ljubavne magije iz navedenog razdoblja, koji verno pokazuje kako se gnostička i staroegipatska magija razvijala i spajala s novonastalom tradicijom hrišćanstva.

(Izvor Sputnjik)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar