MEĐU IZMEĐU

TAJNA „RADOZNALE MARIJE”

286 pregleda

Kamen iz svemira koji je pao na Zemlju 1969. godine okončao je putovanje koje je trajalo milijardama godina. Aljendeov meteorit nosi tragove drevne materije koja bi potencijalno mogla rešiti brojne misterije.

 Nova studija pod vođstvom Univerziteta Vašington u Sent Luisu predstavila je dokaze o drevnom međuzvezdanom materijalu starijem od Sunčevog sistema koji je pronađen u Aljendeovom meteoritu. Nalazi istraživanja objavljeni su u časopisu „Nejčr astronomi” 27. januara.

Ovi tragovi, nazvani presolarne čestice, retko su otkriće samo po sebi, ali ono što je uzburkalo duhove naučnika je to što su pronađeni na mestu i u formi za koje je nauka smatrala da je to nemoguće. U ovom slučaju, identifikovane presolarne čestice bile su sastavljene od silicijum-karbida i otkrivene su u meteoritu koji je nazvan „radoznala Marija” (po Mariji Kiri), pobijajući ono što su naučnici znali o zvezdanoj materiji te vrste.

Olga Pravdivceva (Univerzitet Vašington)

Tim tvrdi da je izuzetno otkriće to što je silicijum-karbid mogao da postoji unutar komada kamena u kome prevladava jedinjenje kalcijuma i aluminijuma, koje se smatra jednim od najstarijih čvrstih materija formiranih u Sunčevom sistemu.

„Iznenađujuća je činjenica da su prisutna pre-solarna zrna kaže profesorka fizike i istraživač kosmohemije Olga Pravdivceva, glavni autor rada „Dokazi presolarnih čestica silicijum karbida uključenih u jedinjenje kalcijuma i aluminijuma u radoznaloj Mariji.

 Prema studiji, opšte je prihvaćena teza da su forme jedinjenja kalcijuma i aluminijuma nastale u blizini Sunca na temperaturi iznad 1.500 kelvina, gde presolarne čestice ne mogu da opstanu.

„Prema našem saznanju o formiranju Sunčevog sistema, presolarne čestice ne bi mogle da opstanu u okruženju u kom se formiraju ova jedinjenja, navodi Pravdivceva.

 Aljendeov meteorit bio je podvrgnut mnogim istraživanjima, ali prethodno nisu bile pronađene pre-solarne čestice. Da bi pronašli međuzvezdani materijal, Pravdivceva i njene kolege su zagrevali sićušni uzorak, uključujući i jedinjenja „radoznale Marije”, gde su identifikovali plemenite tragove silicijum-karbida unutar jedinjenja kalcijuma i aluminijuma. Kako je silicijum-karbid ušao u ove prvobitne čvrste tvari, ostaje misterija i ovo otkriće sugeriše da deo malih čestica nije formiran pod različitim uslovima ili da jedinjenja kalcijuma i aluminijuma nisu nastala na način na koji se ranije smatralo.

„Činjenica da je silicijum-karbid prisutan u vatrostalnim jedinjenjima i da nije potpuno uništen u ,radoznaloj Mariji’ može nam pomoći da bolje razumemo naše okruženje. Ovo otkriće nas prisiljava da revidiramo znanja o ranom Sunčevom sistemu, rekla je Pravdivceva.

 (Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar