KOSMIČKO TKANJE

TAJNA „SUNČEVOG SRCA”

229 pregleda
Ilustracija

Naučnici već dugo znaju za misteriozne otkucaje srca u Suncu, a sada tvrde: Konačno smo odredili njihovo poreklo.

Jedna misterija našeg Sunca dugo je bio izvor rasprava među solarnim fizičarima, a reč je o signalima koji podsećaju na otkucaje srca. Autori nove studije sada tvrde da su rešili tu tagonetku i otkrili je izvor tih otkucaja srca. Naime, otkrili su misteriozni signal, nalik na otkucaje srca, koji se ponavljaju svakih 10 do 20 sekundi i dolaze iz naše zvezde. Signal je uočen na solarnoj baklji klase C koja se nalazi 5.000 kilometara iznad površine Sunca.Pulsevi o kojima je reč poznati su kao kvaziperiodične pulsacije (QPP) i kao takvi dugo su bili misterija i izvor rasprava među solarnim fizičarima.

Solarni radijski izboji su intenzivni izlivi radiotalasa iz naše matične zvezde, koji se često povezuju sa solarnim bakljama, a poznato je da imaju signale sa ponavljajućim obrascima.

Otkrivanje izvora otkucaja srca u solarnoj baklji moglo bi pomoći astrofizičarima da bolje razumeju kako se oslobađaju katastrofalne solarne oluje, ističe međunarodni tim naučnnika predvođen Tehnološkim institutom iz Njuersija (NJIT). Otkriće je neočekivano. Taj uzorak otkucaja važan je za razumevanje na koji se način energija oslobađa i rasipa u Sunčevoj atmosferi tokom ovih neveroatno snažnih eksplozija na Suncu, objašnjava Siđije Ju, astronom povezan s Tehnološkim institutom iz Njuersijai koator nove studije koja je objavljena u naučnom časopisu Nature Communications.

Solarni radijski izboji su intenzivni izlivi radiotalasa iz naše matične zvezde, koji se često povezuju sa solarnim bakljama, a poznato je da imaju signale s ponavljajućim obrascima. Pomenuti tim istraživača utvrdio je izvor otkucaja srca nakon analize mikrotalasnih posmatranja solarnih baklji iz 13. jula 2017. godine, snimljenih radioteleskopom Expanded Owens Valley Solar Array (EOVSA). Osmatranja su pokazala ponavljajući uzorak signala, što je Juankun Kou, vodeći autor nove studije i doktorand na Univertitetu Nanđing (NJU), uporedio sa otkucajima srca.

Naučnici su identifikovali QPP signal u podnožju sloja električne struje koji se proteže oko 25.000 kilometara kroz područje baklje, u jezgru erupcije gde se suprotne strane približavaju jedna drugoj, prekidaju i ponovo spajaju, stvarakući intenzivnu energiju što pokreće solarnu baklju. Taj proces se zove magnetska rekonekcija i ovo je prvi put da je QPP opažen na takvoj lokaciji. Još zanimljivije, otkrili su i drugi otkucaj srca u baklji.

Koristeći jedinstvene mogućnosti mikrotalasnog snimanja radioteleskopa EOVSA, tim je izmerio energetski spektar elektrona na dva radio izvora u ovom događaju.

„Ponavljajući obrasci nisu neuobičajeni za solarne radijske izboje. Ali zanimljivo, postoji sekundarni izvor koji nismo očekivali, smešten duž rastegnutog strujnog sloja, koji pulsira na sličan način kao glavni QPP izvor, pojasnio je Kou. „Prvi put je detektovan kvaziperiodični radio-signal koji se nalazi u području ponovnog povezivanja. Ova detekcija nam može pomoći da utvrdimo koji je od dva izvora uzrokovao drugi.

Koristeći jedinstvene mogućnosti mikrotalasnog snimanja radioteleskopa EOVSA-e, tim je izmerio energetski spektar elektrona na dva radio izvora u ovom događaju. „Spektralna slika dala nam je novu prostorno i vremenski razlučenu dijagnostiku netermalnih elektrona baklje… Otkrili smo da distribucija visokoenergetskih elektrona u glavnom QPPizvoru varira u fazi s distribucijom sekundarnog QPPizvora u elektronskom strujnom listu. Ovo je jaka indikacija da su dva QPP izvora blisko povezana, istakao je Bin Čen, vanredni profesor fizike na NJIT-u i koautor studije.

Siđije Ju, pak ,naglašava da nalazi studije bacaju novo svetlo na važan fenomen koji leži u osnovi procesa ponovnog povezivanja koji pokreće ove eksplozivne događaje unutar Sunca: „Konačno smo odredili poreklo QPP-ova u solarnim bakljama kao rezultat povremenog ponovnog spajanja u strujnom sloju baklje. Ova studija pokreće preispitivanje tumačenja prethodno prijavljenih QPP događaja i njihovih implikacija na solarne baklje.

(Ilustracija NASA/GSFC/SDO)

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar