MEĐU IZMEĐU

TAJNI KOD CARSKOG PISMA

185 pregleda
Prodimedia

Dešifrovano pismo španskog cara, u kojem je napisao da mu se sprema zavera.

Naučnici su odgonetnuti tajni kod španskog cara star 500 godina i otkrili da je strahovao zbog zavjere. Karlo Peti bio je jedna od najmoćnijih osoba 16. veka, vladajući više od 40 godina golemim carstvom koje je zauzimalo veći deo zapadne Evrope i Amerike. Istražovačima iz Instituta Lorija u Francuskoj trebalo je šest meseci da dešifruju pismo koje je 1547. godine car napisao svom ambasadoru u toj zemlji. Tokom tog razdoblja nizali su se ratovi i napetosti između Španije i Francuske.

Pismo je stolećima čamilo zaboravljeno u zbirkama biblioteke u Nansiju. Kriptografkinja Sesil Piero prvi put je saznala da ono postoji na jednoj večeri 2019. godine. Krenula je u potragu pronašla ga 2021, piše AFP.Na pismu se nalazio potpis Karla Petog, ali je sadržaj u potpunosti nerazumljiv. Nakon velikog truda, a pomoću računarskih programa, kriptografkinja je rastumačila oko 120 simbola koje je on koristio.Cele reči su šifrovane jednim simbolom, a car je samoglasnike koji dolaze posle suglasnika zamenio znakovima. U drugom pismu je koristio simbole koje, zapravo, ništa ne znače da bi zbunio protivnika koji pokuša da dešifruje poruku, ispričala je Piero.

U junu je kriptografkinja odgonetnula jednu frazu u pismu, a nakon toga je njen tim razbio šifru uz pomoć istoričarke Kamil Desanklo, kojaje kazala da retko koji istoričar uspe pročitati pismo koje niko nije odgonetnuo 500 godina. Ova prepiska potvrđuje napete odnose između Fransoa Prvog i Karla Petog u 1547. godini, iako su potpisali mirovni sporazum tri godine ranije.Stručnjaci se nadaju da će pronaći druga pisma između cara i njegovog veleposlanika da dobiju uvid u strategije Karla Petog u Evropi.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar