MEĐU IZMEĐU

TAJNI SVITAK PROČITAN

351 pregleda

Stručnjaci tvrde da je veštačka inteligencija (AI) prvi put otkrila da su deo tajanstvenih drevnih svitaka s Mrtvog mora napisala dvojica, a ne jedan pisar i da su međusobno oponašali rukopis.AI je analizirala najduži tekst, poznat kao Veliki Isaijin svitak. Ustanovila je da su verovatno dve nepoznate osobe prepisivale tekst gotovo identičnim rukopisom.

„Svici s Mrtvog mora, među kojima se nalazi i najstarija poznata verzija Biblije, fasciniraju javnost još od njihovog otkrića pre nekih 70 godina. Prve svitke pronašao je beduin u pećini u okolini Kumrana, na severozapadnoj obali Mrtvog mora.Kumranski spisi sadrže rukopise, uglavnom napisane na hebrejskom, kao i na aramejskom i grčkom, a veruje se da potiču iz otprilike trećeg stoleća pre Hrista, piše BBC.

„Isaijin svitak jedan je od oko 950 različitih tekstova otkrivenih četrdesetih i pedesetih godina. Jedinstven je među svicima po tome što su njegova 54 stupca podeljena u polovice, napisane u gotovo ujednačenom stilu.Stručnjaci sa Univerziteta u Groningenu u Holandiji pregledali su Isaijin svitak služeći se veštačkom inteligencijom i programom za prepoznavanje uzoraka. Uspeli su da na digitalnim slikama izvuku drevne tragove mastila.

„Tragovi mastila pokazuju pkrete mišića osobe i specifični su za tu osobu. Verovatno je da su dva pisca međusobno sarađivala da bi zadržala isti stil pisanja”, naveli su autori istraživanja i dodali da su pisari imali sličan rukopis i da su verovatno prošli istu obuku u školi ili porodici.Rekli su da su s tolikom preciznošću oponašali jedan drugoga da ih do sada moderna nauka nije mogla razlikovati.

Istraživanje nazvano Artificial intelligence based writer identification generates new evidence for the unknown scribes of the Dead Sea Scrolls exemplified by the Great Isaiah Scroll (1QIsaa)objavljeno je u časopisu Plos One.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar