МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ТАЈНИ СВИТАК ПРОЧИТАН

EPA

Стручњаци тврде да је вештачка интелигенција (AI) први пут открила да су део тајанствених древних свитака с Мртвог мора написала двојица, а не један писар и да су међусобно опонашали рукопис. AI је анализирала најдужи текст, познат као Велики Исаијин свитак. Установила је да су вероватно две непознате особе преписивале текст готово идентичним рукописом.

„Свици с Мртвог мора, међу којима се налази и најстарија позната верзија Библије, фасцинирају јавност још од њиховог открића пре неких 70 година. Прве свитке пронашао је бедуин у пећини у околини Kумрана, на северозападној обали Мртвог мора. Kумрански списи садрже рукописе, углавном написане на хебрејском, као и на арамејском и грчком, а верује се да потичу из отприлике трећег столећа пре Христа, пише BBC.

„Исаијин свитак један је од око 950 различитих текстова откривених четрдесетих и педесетих година. Јединствен је међу свицима по томе што су његова 54 ступца подељена у половице, написане у готово уједначеном стилу. Стручњаци са Универзитета у Гронингену у Холандији прегледали су Исаијин свитак служећи се вештачком интелигенцијом и програмом за препознавање узорака. Успели су да на дигиталним сликама извуку древне трагове мастила.

„Трагови мастила показују пкрете мишића особе и специфични су за ту особу. Вероватно је да су два писца међусобно сарађивала да би задржала исти стил писања”, навели су аутори истраживања и додали да су писари имали сличан рукопис и да су вероватно прошли исту обуку у школи или породици. Рекли су да су с толиком прецизношћу опонашали један другога да их до сада модерна наука није могла разликовати.

Истраживање названо Artificial intelligence based writer identification generates new evidence for the unknown scribes of the Dead Sea Scrolls exemplified by the Great Isaiah Scroll (1QIsaa) објављено је у часопису Plos One.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар