MEĐU IZMEĐU

TAKO JE ISUS PROREKAO

1.015 pregleda
Ilustracija

Arheolozi su pronašli dokaze za krvavu opsadu koju su izveli Rimljani uništavajući Hram u Jerusalimu.

Prema Svetom pismu”, Isus je posetio Drugi hram u Jerusalimu i rekao: Uistinu vam kažem, ovde neće ostati ni kamen na kamenu koji se neće porušiti”.Tako se i dogodilo. Podsećamo, uprkos izvesnim uspesima protiv Rimljana, zeloti, vođe jevrejskog ustanka, bili su međusobno podeljeni, i nisu bili vojnički obrazovani. Tit je opkolio Jerusalim sa tri legije sa zapadne i jednom sa istočne strane, zabranjujući ulazak u grad. Nakon nekoliko pokušaja, Rimljani su uspeli da sruše grad.

Pretpostavlja se da Tit verovatno nije planirao da uništi Hram, već ga pretvori u paganski; tj. da hram bude posvećen rimskim carevima i rimskim bogovima.Hrišćani veruju da su ovi događaji, opsada i uništenje Jerusalima, zapravo ispunjenje Hristovog proročanstva, izrečenog u Jevanđelima po Luki, Mateju i Marku.Stručnjaci su sada pronašli i dokaze opsade, kamenje korišćeno za rušenje jerusalimskih zidina pre nego što su Rimljani uništili hram u krvavoj četvoromesečnoj opsadi”.

Kfir Arbiv iz Izraelske uprave za antikvitete (IAA) rekao je: Hram je uništen nakon četvoromesečne opsade. Rimljani su imali dobro obučenu vojsku, opremljenu najboljim vojnim inovacijama svog vremena. Bila je to nemilosrdna ratna mašina. Pomoću kompjutera sam locirao sve tačno tamo gde je pronađeno. Uzeo sam u obzir lokalnu topografiju i lokaciju gradskih zidina građevine iz razdoblja Drugog hrama i napravio balističke proračune, uključujući ugao lansiranja i udaljenost bacanja kamenja.”

„Fizički dokazi ogromnih resursa koje je rimska vojska koristila u Jerusalimu odražavaju veoma teške bitke koje su na kraju dovele do uništenja Drugog hrama. Bez obzira na unutrašnje frakcije i nemoguće izglede, mala grupa jevrejskih branitelja izdržala je pred Rimljanima nekoliko meseci do tragičnog uništenja grada. Korišćenje savremenih istraživačkih metoda otkriva sve više i više fascinantnuistoriju Jerusalima”, izjavi je Eli Eskosido, direktor IAA-e. Pogledajte video-snimak: https://www.youtube.com/watch?v=h4x8W1HjGqk

(Ilustracija Shutterstock/Dmitriy Feldman svarshik)

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar