МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ТАКО ЈЕ ИСУС ПРОРЕКАО

Илустрација

Илустрација

Археолози су пронашли доказе за крваву опсаду коју су извели Римљани уништавајући Храм у Јерусалиму.

Према Светом писму”, Исус је посетио Други храм у Јерусалиму и рекао: Уистину вам кажем, овде неће остати ни камен на камену који се неће порушити”. Тако се и догодило. Подсећамо, упркос извесним успесима против Римљана, зелоти, вође јеврејског устанка, били су међусобно подељени, и нису били војнички образовани. Тит је опколио Јерусалим са три легије са западне и једном са источне стране, забрањујући улазак у град. Након неколико покушаја, Римљани су успели да сруше град.

Претпоставља се да Тит вероватно није планирао да уништи Храм, већ га претвори у пагански; тј. да храм буде посвећен римским царевима и римским боговима. Хришћани верују да су ови догађаји, опсада и уништење Јерусалима, заправо испуњење Христовог пророчанства, изреченог у Јеванђелима по Луки, Матеју и Марку. Стручњаци су сада пронашли и доказе опсаде, камење коришћено за рушење јерусалимских зидина пре него што су Римљани уништили храм у крвавој четворомесечној опсади”.

Kфир Арбив из Израелске управе за антиквитете (ИАА) рекао је: Храм је уништен након четворомесечне опсаде. Римљани су имали добро обучену војску, опремљену најбољим војним иновацијама свог времена. Била је то немилосрдна ратна машина. Помоћу компјутера сам лоцирао све тачно тамо где је пронађено. Узео сам у обзир локалну топографију и локацију градских зидина грађевине из раздобља Другог храма и направио балистичке прорачуне, укључујући угао лансирања и удаљеност бацања камења.”

„Физички докази огромних ресурса које је римска војска користила у Јерусалиму одражавају веома тешке битке које су на крају довеле до уништења Другог храма. Без обзира на унутрашње фракције и немогуће изгледе, мала група јеврејских бранитеља издржала је пред Римљанима неколико месеци до трагичног уништења града. Kоришћење савремених истраживачких метода открива све више и више фасцинантну историју Јерусалима”, изјави је Ели Ескосидо, директор ИАА-е. Погледајте видео-снимак: https://www.youtube.com/watch?v=h4x8W1HjGqk

(Илустрација Shutterstock/Dmitriy Feldman svarshik)

(Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар