MEĐU IZMEĐU

„TAMNE MATERIJE” NEMA

290 pregleda

Već decenijama astronomi i fizičari teoretišu o tome kako je svemir ispunjen egzotičnim materijom koja objašnjava čudno gravitaciono ponašanje galaksija i grupa galaksija.

„Tamna materija”, prema matematičkim modelima, čini tri četvrtine ukupne materije u svemiru. Ipak, to nikada nije viđeno ili u potpunosti objašnjeno. I dok je njeno postojanje postalo prevladavajuća pretpostavka koja objašnjava jednu od najvećih misterija svemira, neki naučnici traže alternativno objašnjenje o delovanju galaksija.Sada međunarodni tim naučnika kaže da je pronašao nove dokaze da tamna materija” možda uopšte ne postoji, prenosi NBC News.

U istraživanju objavljenom u časopisu Astrophysical Journal, naučni izveštaji o malim odstupanjima u orbitalnim brzinama udaljenih zvezda vode jednom zaključku – tamna materija” uopšte i ne postoji.Verovatno bi, u tom slučaju, čista matematika mogla da objasni zašto se galaksije ponašaju onako kako se ponašaju, rekla je Stejsi Mekgou, glavna u odseku za astronomiju na Univerzitetu Case Western Reserve u Klivlendu.

Novo istraživanje sugeriše da se znaci slabe gravitacione plime, poznati kao efekat spoljnog prostora”, mogu statistički uočiti u orbitalnim brzinama zvezda u više od 150 galaksija. Autori kažu da taj efekat ne može biti objašnjen pretpostavkom da „tamna materija” postoji, ali može modifikovanom teorijom Njutnove dinamike, MOND.Njutn je svoju teoriju da se objekti međusobno privlače silom koji varira zavisno od njihove mase osmislio na osnovu posmatranja orbita planete. Uz usavršavanja iz Ajnštajnovih teorija u 20. veku, Njutnova teorija i dalje je zapanjujuće tačna, prenosi tPortal.

MOND je dodatno formulisao osamdesetih godina prošlog veka godina izraelski fizičar Mordehaj Milgrom da bi objasnio uočeno odstupanje bez tamne materije”.On kaže da gravitacija uzrokuje malo ubrzanje, na tako niskim nivoima da se može videti samo u objektima veličine galaksije. Ovo bi značilo da objašnjenje tamne materije” nije potrebno.Do sada je MOND nadživela nekoliko naučnih testova, ali većina istraživača i dalje favorizuje pretpostavku po kojoj tamna materija”.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar