MEĐU IZMEĐU

TEHNOLOŠKI VRH SVETA

812 pregleda
Mašinski fakultet (Vikipedija)

Četrdeset i pet međunarodnih i domaćih eksperata, naučnika i istraživača iz SAD, Evrope, Japana, Australije i Srbije analiziraće aspekte nove industrijalizacije zasnovane na ovom konceptu, uz prisustvo  više od 200 relevantnih učesnika.

„Misli globalno, deluj lokalno” – moto je treće po redu međunarodne konferencije „SAD-EU-Japan-Srbija, tehnološki samit – industrija 4.0 za male i srednje organizacije”, koja će se od 5. do 7. juna održati u Beogradu. Konferencija je posvećena najnovijim tehnološkim izazovima, koje najveći broj zemalja u svetu artikuliše pod nazivom Industrija 4.0.  Skup organizuju Mašinski fakultet u Beogradu i Privredna komora Srbije/Privredna komora Beograda, u saradnji sa Američkom ambasadom u Beogradu i kompanijom „Fijat-Krajsler autombili”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede i Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Srbije.

 

Osnovni cilj konferencije je da se kroz iskustva vodećih zemalja sagledaju svi izazovi i nove mogućnosti koje pruža program „Industrija 4.0” i definiše najbolji model za Srbiju. Četrdeset i pet međunarodnih i domaćih eksperata, naučnika i istraživača iz SAD, Evrope, Japana, Australije i Srbije analiziraće aspekte nove industrijalizacije zasnovane na ovom konceptu, uz prisustvo  više od 200 relevantnih učesnika. Glavni rezultat biće bela knjiga i predlog jasne mape puta za oblast istraživanja, razvoja i primene industrije 4.0 u Srbiji.

Vidosav Majstorović

Ove godine fokus konferencije je na primeni industrije 4.0 u malim i srednjim preduzećima. „Centralne teme biće 3D modelovanje kao baza tog koncepta i njegova primena u izradi programa za obradu delova na automatizovanim mašinama, robotizaciju i upravljanje proizvodnim i tehnološkim procesima i programa za merenje i kontrolu na CNC mašinama na bazi 3D digitalnog modela proizvoda, izjavio je za sajt MF, organizator skupa, profesor dr Vidosav Majstorović sa Katedre za proizvodno mašinstvo. Takođe, nastavio je, biće reči i o programima koji se odnose i na druge elemente industrije 4.0 kao što su  IoT (internet stvari), cloud computing, sajber-fizički sistemi, koji omogućavaju kontrolu i upravljanje procesima proizvodnje i kada nismo pored mašina.

Prof. Majstorović podseća da u Srbiji trenutno postoji na desetine organizacija u kojima se veoma uspešno primenjuje koncet industrija 4.0. One mogu da budu baza za oko 1500 preduzeća koja se bave IKT tehnologijama. Daljim povećanjem broja malih i srednjih preduzeća u toj oblasti, stvorila bi se baza organizacija koje će proizvoditi tzv. smart proizvode odn. proizvode sa visokom dodatom vrednošću, što će u velikoj meri podstaći i ekonomski razvoj Srbije i njeno bolje pozicioniranje na svetskom tržištu, istakao je naš sagovornik.

Konferencija se ove godine, po prvi put od kada je 2016. ustanovljena, održava na tri lokacije – Mašinskom fakultetu u Beogradu, kompaniji Fijat Krajsler Automobili u Kragujevcu i Naučno-tehnološkom parku Beograd.

Među predavačima izdvajaju dva imena –
prof. Frančesko Jovane sa Politecnico di
Milano i prof. Džun Ni, poznati istraživač
Iz SAD, savetnik za razvoj proizvodnih
tehnologija predsednika NR Kine, jedan
od direktora u Nacionalnoj fondaciji
za nauku SAD i jedan od predsedavajućih
Tehnološkog foruma u Davosu.

Svečano otvaranje skupa predviđeno je za 5. juni na Mašinskom fakultetu u Beogradu, gde će se odvijati prvi deo konferencije posvećen najanovijim istraživačkim pravcima i rezultatima u oblasti Industrije 4.0 i novih proizvodnih tehnologija u svetu. O globalnim trendovima u toj oblasti govoriće 20 vodećih stručnjaka iz SAD, EU, Evrope, Japana i Australije. Među njima se izdvajaju dva imena – prof. Frančesko Jovane sa Politecnico di Milano i prof. Džun Ni, poznati istraživač iz SAD, savetnik za razvoj proizvodnih tehnologija predsednika NR Kine, jedan od direktora u Nacionalnoj fondaciji za nauku SAD i jedan od predsedavajućih Tehnološkog foruma u Davosu.

„Prof. Frančesko Jovane je u stručnim krugovima ocenjen kao idejni tvorac evropskog programa „Budućnost proizvodnje”.  Kao stručnjak koji se bavi predviđanjem razvoja proizvodnih tehnologija on će govoriti o tome kako će 2030. godine  izgledati inženjerstvo, kompjuterizacija i automatizacija”, istakao je prof. Majstorović. S druge strane, prof. Džun Ni je jedan od najpoznatijih svetskih eksperata za tehnološki razvoj i predviđanje razvoja proizvodnih tehnologija. Tema njegovog izlaganja obuhvatiće sadašnje stanje i dalji razvoj razvoj proizvodnih tehnologija u najrazvijenijim industrijskim zemljama.

Sledećeg dana, konferencija se seli u Kragujevac, u kompaniju „Fijat-Krajsler automobili”, a akcenat je na praktičnim iskustvima u primeni koncepta industrija 4.0. „S obzirom da Fijat poseduje srebrni nivo svetskog standarda u proizvodnji WCM (World Class Manufacturing) i predstavlja jedan od najmodernijih proizvodnih pogona u svetu, smatrali smo da je to pravo mesto za razgovore na ovu temu”, naglasio je naš sagovornik. Pored „Fijata”, iskustvo u primeni koncepta industrija 4.0 predstaviće i kompanija Ball Packaging, poznatog američkog proizvođača limenki, a predstavnici kompanije NCR govoriće o razvoju IoT (internet stvari), softvera za upravljanje Big date analitic.

Treći deo konferencije, posvećen domaćim iskustvima u malim i srednjim preduzećima, biće održan u četvrtak 7. juna u Naučno-tehnološkom parku Beograd. „NTP je pravo mesto da našu konferenciju privedemo kraju, dođemo do zajedničkih zaključaka o pravcima istraživanja, razvoja i primene industrije 4.0 u Srbiji i konačno definišemo okvir za dokument koji će nam pomoći da izgradimo novu industrijsku politiku zemlje kao deo pregovaračke pozicije za Poglavlje 20 u pristupnim progovorima sa EU”, zaključio je prof. dr Vidosav Majstorović.

(Ivana Subašić, MF)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar