MEĐU IZMEĐU

TEHNOSUNOVRAT EVROPE

166 pregleda
Ilustracija

Evropska tehnološka industrija ove godine je zabeležila gubitak od 400 milijardi dolara, navodi se u izveštaju kompanije rizičnog kapitala Atomiko”.

Visoke kamate, rat u Ukrajini i sve manji broj talenata jedni su od glavnih razloga za gubitke. Ukupna vrednost svih javnih i privatnih evropskih tehnoloških firmi pala je na 2,7 biliona dolara. Ista vrednost krajem prošle godine iznosila je 3,1 bilion dolara, navodi se u svom izveštaju „Stanje evropske tehnologije”.Pritisci na tržištu primorali su brojne najpoznatije evropske kompanije da prikupe sredstva i smanje svoje troškove. Investitori su, takođe, preispitivali svoje pozicije u vezi sa tehnološkim kompanijama koje su pravile gubitke.

Švedska kompanija Klarna bank AB” smanjila je procenu svoje vrednosti za 85 odsto, sa 45,6 milijardi dolara prošle godine na 6,7 milijardi.„Evropski tehnološki ekosistem se suočava sa najizazovnijim makroekonomskim okruženjem od globalne finansijske krize”, rekao je Tom Vehmajer, partner u Atomiku”.Procene su da će ukupno finansiranje evropskih startup-ova u Evropi ove godine pasti na 85 milijardi dolara, na osnovu podataka prikupljenih u 41 zemlji. To je pad od 18 odsto u odnosu na 100 milijardi dolara prikupljenih 2021.godine.

Uprkos ovim problemima, ljudi iz tehnološke industrije i dalje su entuzijasti. U anketi osnivača i investitora 77 odsto ih je navelo da su više sada optimistični nego 2021.godine.„Ovo je nova realnost”, dodao je Vehmajer. „Finansijsko tržište se promenilo, a sa tim i očekivanja svih koji rade u evropskoj tehnološkoj industriji treba da se razvijaju.

(PC press)

O autoru

administrator

Ostavite komentar