MEĐU IZMEĐU

TELESKOP POD KROVOM

557 pregleda
Na Vidojevici (AOB)

Do kraja ove godine, ukoliko to vremenske prilike dozvole, biće završen trajni paviljon za jedan od najsavremenijih teleskopa u Jugoistočnoj Evropi na planini Vidojevici, udaljenoj 25 kilometara od Prokuplja. Kontrola i nadzor teleskopa vrše se preko interneta, a uskoro će i pokretna kupola biti zamenjena, piše portal eKapija.

Astronomska stanica na Vidojevici,
jedna je od vodećih i najsavremenijih
ovakve vrste na jugoistoku Evrope.

Teleskop „Milutin Milanković”, sa prečnikom glavnog ogledala od 1,4 metra, koji zvanično radi od juna prošle godine, trenutno je smešten u privremenom montažnom paviljonu, pa su nadležni u Astronomskoj opservatoriji u Beogradu odlučili da trajno reše taj problem.

Ogledalo prečnika 1,4 metra (AOB)

„Radove vredne oko 15 miliona dinara za objekat i dodatnih 100.000 evra za izgradnju pokretne kupole finansira Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj. Za izgradnju objekta angažovali smo jednu domaću firmu, dok će kupolu uraditi italijanska kompanija”, kažu u Astronomskoj opservatoriji u Beogradu.

Astronomska stanica na Vidojevici jedna je od vodećih i najsavremenijih stanica ovakve vrste na prostoru jugoistočne Evrope, a sam teleskop je koštao milion evra. Novac za kupovinu ovog teleskopa obezbedili su Evropska komisija za istraživanja i inicijativu i Ministarstvo za nauku.

(Izvor Tanjug)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar