MEĐU IZMEĐU

TELESKOP „VEB” POGOĐEN

218 pregleda
NASA

NASA je saopštila da je sićušan komadić stene, mikrometeorit, pogodio jedno od ogledala svemirskog teleskopa „Džejms Veb (James Webb).Ovaj teleskop je sto puta osetljiviji od „Habla(Hubble) i očekuje se da će temeljno promeniti razumevanje svemira. On će, uglavnom, osmatrati svemir u infracrvenom spektru, što će mu omogućiti da prodre kroz oblake gasa i prašine gde se rađaju zvezde, dok je „Habldelovao prvenstveno na optičkim i ultraljubičastim talasnim dužinama.

Naučnici su poručili da ne treba dizati paniku, iako je došlo do nekih oštećenja, piše Science Alert. Znali smo da će se ,Vebʼ nalaziti u svemirskom okruženju koje uključuje jako ultraljubičasto zračenje, nabijene čestice sa Sunca, kosmičke zrake iz egzotičnih izvora u galaksiji i povremene udare mikrometeorita”, rekao je zamenikrukovodioca projekta Pol Gejtner iz Centra za svemirske letove Godard. „Vebnalazi se na 1,5 miliona kilometara od Zemlje u području koje se naziva L2 i spada u Lagranžovu tačku, gde se gravitacijska interakcija između dva orbitirajuća tela, u ovom slučaju Zemlje i Sunca, balansira s centripetalnom silom orbite da bi se stvorio stabilan džep u kojem se mogu parkirati uređaji male mase, pri čemu se smanjuje njihova potrošnja goriva.

Ovo područje je jako korisno za naučna proučavanja, ali u njega mogu uleteti i razne strane čestice. „Veb je konstruisan da izdrži udarce čestica veličine prašine koje putuju izuzetno velikim brzinama. Takvi udarci mogu pomaći delove ogledala, ali teleskop ima senzore za merenje njihovog položaja i mogućnost ponovnog.Dodatno, naučnici sa Zemlje mogu poslati određene naredbe pomoću kojih teleskop može vratiti svoja ogledala u ispravan položaj.

Iako je „Veb, s jedne strane, u boljoj poziciji od „Habla, koji je zbog niže orbite bio na udaru ne samo mikrometeorita već i svemirskih krhotina (ostataka starih satelita i slično), toliko je udaljen od Zemlje da NASA ne može na njega poslati astronaute da mehanički popravi oštećenja ili neispravnosti.Mikrometeorit koji je udario u teleskop između 23. i 25. maja bio je veći od očekivanog.Očekivali smo da će povremeni udari mikrometeorita vremenom ponešto oslabiti performanse teleskopa. Nakon lansiranja zabeležili smo četiri manja mikrometeorita koji su bili u skladu s očekivanjima, ali ovaj nedavno bio je veći”, uzjavio je Li Fajnberg iz Centra za svemirske letove Godard.

Posle početnih procena stručnjaci su ustanovili da teleskop radi tako da ispunjava svim zahteve misije.Ovaj događaj nije izazvao promene u „Vebovomrasporedu operacija i prve slike u boji treba da stignu prema rasporedu 12. jula 2022

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar