MEĐU IZMEĐU

TELOMERAZA SPREČAVA RAK

1.509 pregleda
Učinak enzima (Vikipedija)

Baratanje (manipulacija) telomerazom, enzimom ključnim za pravilnu deobu ćelija, može ćelije učiniti praktično besmrtnim i sprečiti pojavu raka. Da bi to uradili, naučnici najpre moraju da shvate njegovo ustrojstvo (struktura).

Enzim je obično je aktivan u delovima
tela koji zahtevaju često ili stalno
umnožavanje ćelija sa ispravnim DNK
nasleđem, kao što su matične ćelije
ili reproduktivne ćelije.

Ruski biolozi sa Moskovskog državnog univerziteta nedavno su objavili studiju posvećenu sklopu dela enzima telomeraze. Jedan od autora je istakao da će to pomoći da se osmisle načini lečenja koji će podsticati ili osujećivati delovanje enzima.

Enzim telomeraze je potreban za pravilno udvostručenje DNK peptida posredstvom RNK. Obično je aktivan u delovima tela koji zahtevaju često ili stalno umnožavanje ćelija sa ispravnim DNK nasleđem, kao što su matične ćelije ili reproduktivne ćelije. Zbog toga tokom vremena njegovo delovanje slabi, sprečavajući pravilnu deobu i izazivajući starenje.

Posebno je zanimljivo da kancerogene ćelije većinu vremena imaju ovaj enzim u aktivnom stanju, što navodi naučnike na pretpostavku da rak može započeti nepravilnim aktiviranjem telomeraze u normalnim ćelijama. I to ukazuje da se manipulacijom telomeraze može načiniti veliki prodor, kao što je uništavanje i sprečavanje raka i starenja ćelija.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar