TREĆI SMER

TERMINATOR U SRBIJI

3.689 pregleda

Kako je Terminator ušetao u Srbiju, a da Arnold Švarceneger nikad nije prekoračio njene granice? Odgovor, uobičajeno, sledi na samom kraju.

Iako ne možete nabrajati do 4.0, u pomenutom, u 20. stoleću izmišljenom broju, krije se, po svemu sudeći, sudbina Srbije. Hoće li naša zemlja uskočiti u voz četvrte tehnološke revolucije iliti evolucije – a upućeni se i dalje spore koja od te dve imenice vernije dočarava veliku društvenu promenu, ili će nastaviti da u Evropi izvan Evrope tavori kao tržište jevtine stručne radne snage?

Srbija mora bez dana oklevanja da osnuje
dva instituta, ako želi da prečicom
sustiže razvijeni svet koji je dobrano odmakao.
Prvi za industriju 4.0 i veštačku
inteligenciju, drugi za nanotehnologije.

Na stranicama knjige nesvakidašnjeg naziva „Srbija 4.0” više puta provejava to hamletovsko pitanje. Prof. dr Radivoje Mitrović nije želeo da nas do poslednje stranice drži u nedoumici, već ispod naslova – i doslovno i metaforički opominje: BUDUĆNOST KOJA SE NE SME PROPUSTITI.

A šta bih ja imao da poručim? Srbija mora bez dana oklevanja da osnuje dva instituta, ako želi da prečicom sustiže razvijeni svet koji joj je dobrano odmakao. Prvi za industriju 4.0 i veštačku inteligenciju, drugi za nanotehnologije. Ispostaviće se uskoro da su to dva ključna zamajca njenog naučno-tehnološko-privrednog preporoda.

Otkuda, onda, Terminator u mome podnaslovu?

Pre maltene godinu dana u elektronskom izdanju „Galaksije” osvanula je moja kolumnica „Bilderberg terminator”. Uveren sam da ste čuli za Bilderberg grupu ili, kako je nadahnuti novinari zovu, „svetsku vladu u senci”. Najmoćnija gospoda na planeti, u poodmaklim godinama, i pokoja dama, na sastanku u Torinu (prisustvovala je i sadašnja srpska prva ministarka), u dnevni red od 12 tačaka su, pored ostalog, uvrstili – budućnost rada, veštačku inteligenciju i kvantno računarstvo. Prve dve teme kao treću i četvrtu. Zašto? Zaključak prepuštam svakome od vas ponaosob da ga u sebi izgovori.

Umesto toga iz Marksovog „Kapitala, prvi put objavljenog 1867, navodim sledeću misao: „Mašine su, ne samo superiorna konkurencija čoveku, već pored njih, radnik u proizvodnom pogonu deluje kao višak. Mašine su najmoćnije oružje za suzbijanje štrajkova.”

(I konačna nedoumica: Šta će se dogoditi ako u trećem smeru nisu ni čuli za tvorca naučnog socijalizma?)

O autoru

Stanko Stojiljković

2 komentara

 • Stanko pitaš:
  Hoće li naša zemlja uskočiti u voz četvrte tehnološke revolucije iliti evolucije – a upućeni se i dalje spore koja od te dve imenice vernije dočarava veliku društvenu promenu, ili će nastaviti da u Evropi izvan Evrope tavori kao tržište jevtine stručne radne snage?
  Moj odgovor se sam nameće:
  Globalna politika se usložnjava. Nama kao maloj zemlji se sužava politički prostor za neko tehnološko razmahivanje, tako da su nade male.
  Global Tajms navodi:
  Kako Kina bude posezala za svojim adutima – globalizovana ekonomija će pucati po šavovima i urušavati se. Globalizacija će krenuti u rikverc. Verovatno će se formirati nekoliko velikih regionalnih tržišta sa svojim pravilima, dominantnim valutama, finansijskim sistemima i tehničkim standardima.
  `Rat` između Vašingtona i Pekinga pretvoriće globalizam u razvaline koje će biti šansa za neke zemlje.
  Pitanje za koje, kada i kolika će cena biti ?
  Pozdrav,

 • I posle 152 godine od objavljivanja prvog izdanja „Kapital“ još uvek tapkamo u mestu, zajedno sa Marksom. A izgleda da se i „Terminatori“ hvataju u isto Marksovo kolo, tapkajući isto u mestu, ne znajući kamo dalje. Sva sreća(?) pa se majmun nije zapitao i uplašio šta će mu biti sa nogama kada je uspeo da zavrljači kamen i „na daljinu“ dođe do plena bez potrebe da trči za njim. A nisu se uplašili ni drugi majmuni. Jer smanjujući potrebu za trčanjem izborili su za sebe vreme da misle. I valjda polazeći od sebe, ne znajući da će postati ljudi, brinuli su uvek jedni o drugima. I zajedno, sve lakše i lakše savlađivali do tada za njih nepremostive prepreke. A danas, čovek, može da dođe do 4.0, pa kasnije i dalje, ako uspe da shvati ono što je majmunu bilo posve normalno. Neće majmun zavrljačiti 4 kamena da bi on sam više jeo, nego da ima za sve. Da bi drugi majmuni mogli da se bave važnijim stvarima. „Terminatori“ ovo ne razumeju. Oni pomešaju malo resursa rude gvožđa sa malo resursa energije uglja i sve to začine sa ljudskim resursima i za sebe iscede malo „đusa života“!!! Sve je mnogo ozbiljnije, ne samo za komentar, ozbiljno je da opasnije po čoveka ne može biti. Jer problem nisu novi instituti znanja, problem sam JA + problem TI + problem ON a sve skupa nismo MI.

Ostavite komentar