TESLIANUM

TESLA TVORAC PRVOG DRONA

1.467 pregleda
1. Provera na izložbi (Vikipedija)

Bežično upravljani brodić prvi put je ugledao svetlost dana na izložbi u Medison skver gardenu u Njujorku 1898 godine.

Kada pomenemo reč dron, setimo se fudbalske utakmice Srbija-Albanija, koja je prekinuta 14. oktobra 2014. godine. Međutim, malo ko zna ko je autor patenta i ko je prvi provozao dron.

Bežično upravljani brodić prvi put je ugledao svetlost dana na izložbi u Medison skver gardenu u Njujorku, 1898 godine. Nikola Tesla je dobio pravo na patent 613809, 8. novembra 1898. godine, što znači da je imao u glavi tu ideju ranije. Aplikaciju je podneo 1. jula iste godine.

Upravljanje radio-vezom

Interesantno je šta je u patentnoj prijavi napisao:

„Pronalazak kojeg sam opisao može da bude koristan na nekoliko načina. Brodovi ili vozila raznih vrsta mogu da se koriste za otpremanje, navođeni brod ili slično ili za prenošenje pisama, paketa, robe, instrumenata, objekata ili materijala bilo kog opisa, kako bi se omogućila komunikacija sa nepristupačnim regionima i istraživanju uslova u istim, za ubijanje ili hvatanje kitova ili drugih životilja u morima,  kao i za mnoge druge naučne, inženjerske i komercijalne namene; ali najveća vrednost mog pronalaska će rezultirati od svog efekta nakon rata i naoružavanju, ali je važno reći da zbog neograničene razorne moći da će tendencije biti da dođe do trajnog mira među nacijama.

Pošto sam opisao svoj pronalazak, navodim – …”

Kao što se vidi iz priloženog opisa, naš naučnik i pronlazač prvi je prvi koristio radio-vezu za kontrolisano upravljanje nekog vozila. Nagovestio je da na isti način mogu da se kontroolišu vozila i letelice, a to je razradio u patentima i člancima koji su sledili.

Patent brodića

Kasnija razrada ovog koncepta uključila je kontrolu frekvencija koje su korišćene iz nečega što se danas zove prošireni spektar. Danas razni uređaji koriste različite frekventne opsege, a mnogi od njih zahtevaju dozvolu nacionalnih regulatora. Postoje i vojni opsezi, ali se i mnoge igračke koje koriste princip bežičnog upravljanja oslanjaju se na određene kanale u okviru frekventnih opsega.

Iz Teslinog opisa vidi se da je on smatrao da bi ovi uređaji trebalo da se koriste u humanitarne svrha, ali je vreme pokazalo da se koriste i u vojne svrhe,a koriste ih i teroristi.

Dr Petar Kočović

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar